Privreda

Drvoprerađivačima 900.000 kubika trupaca

Drvoprerađivačima 900.000 kubika trupaca
Foto: N.N. | Drvoprerađivačima 900.000 kubika trupaca

BANJALUKA - U ovoj godini gotovo da smo uspjeli da ispunimo ugovorenu količinu šumskih drvnih sortimenata. Naši kupci su prilično zadovoljni ovogodišnjom isporukom, kazao je Slaven Gojković, v.d. direktora JP "Šume RS", povodom današnjeg potpisivanja ugovora između drvoprerađivača i "Šuma" o isporuci šumskih drvnih sortimenata.

"Sa 49 preduzeća smo potpisali ugovore o oko 380.000 kubika, a ostali dio se ugovara s preostalim primarnim i pojedinim polufinalnim i finalnim prerađivačima koji nisu upali u grupu strateških. Ukupno ćemo ugovoriti oko 900.000 kubika", rekao je Gojković.

Kako je naveo, "Šume" u 2020. godini očekuju prihod od oko 185 miliona maraka na osnovu svih šumskih drvnih sortimenata kojima raspolažu u toj godini, a očekivana dobit je oko pet miliona KM.

"Nećemo imati gubitke, a za 2019. godinu ćemo imati dobit oko četiri miliona maraka", istakao je Gojković.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da je kategorizacijom napravljena razlika između strateških drvoprerađivača i primarnih preduzeća, odnosno finalista i polufinalista, kojih ima oko 250.

"Težimo da što veći broj primarnih drvoprerađivača prevedemo na subjekte koji vrše više faze prerade. U proteklih godinu dana smo stabilizovali snabdijevanje sirovinom. Cilj nam je da se održi kontinuitet snadijevanja strateških kupaca drvnom sirovinom, te će od ukupnog etata trupaca oko 42 odsto biti dodijeljeno ovoj grupaciji", naglasio je Pašalić i dodao da je snabdijevanje prerađivača sortimentima redovnije, jer se radi o preduzećima koja zapošljavaju veliki broj radnika i uglavnom su oslonjeni na izvoz.

Napomenuo je da su rezultati, kada je u pitanju obim spoljonotrgovinske razmjene, jako dobri te je RS u značajnom suficitu.

"Ne smijemo dozvoliti da se taj sektor na bilo koji način uruši, tako da ćemo obezbijediti da subjekti imaju redovno snabdijevanje sirovinom kako bi održali proizvodnju", naveo je Pašalić.

Dodao je da je nadležnom ministarstvu na nivou BiH davno upućena inicijativa kojom se predlaže da se ograniči izvoz trupaca, kako bi sva ta sirovina ostala domaćim drvoprerađivačima, te da očekuje da će izborom novog ministra naići na bolje razumijevanje.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske, rekao je da Komora zahtijeva da se ugovori u potpunosti i po dinamici ispunjavaju.

"Što se tiče potreba, one su i dalje veće nego što ima etata, ali upravo zbog tog postoje pravila koja je Vlada utvrdila u smislu da se određenim kriterijumima dovedu u povoljniji položaj one privredne subjekte koji mogu da stvore veću datu vrijednost", pojasnio je Šinik.

Prema njegovim riječima, raspoloživi etat nije dovoljan za sve potrebe i jedini način rasta, kako kaže, može se ostvariti ako se prednost da onima koji će to pretvoriti u veću vrijednost.

Darko Partalo iz firme "Drvoprodex", predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvoprerađivača, rekao je da je za ovo preduzeće za narednu godinu raspoređeno 5.000 trupaca hrasta i 8.000 trupaca jele i smrče za proizvodnju višeslojnih podova.

"Hrasta u RS ima veoma malo, te podmiruje oko 20 odsto naših potreba, jer prerađujemo više od 30.000 trupaca hrasta godišnje. Od toga dio dobijemo od 'Šuma Srpske', dio nabavljamo od privatnog otkupa, dok oko polovinu potreba podmirujemo iz Hrvatske kao rezanu građu hrast", rekao je Partalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije