Privreda

Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi sačuvali radna mjesta

Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi sačuvali radna mjesta
Foto: ilustracija | Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi sačuvali radna mjesta

BANJALUKA – Iako je, prema statističkim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u RS u februaru 2024. godine, u poređenju sa januarom ove godine, veća za 4,7 odsto, a u poređenju sa februarom prethodne godine veća za 1,4 odsto, privrednici navode da zabrinjava konstantan pad prerađivačke proizvodnje.

Naime prema podacima Zavoda za statistiku RS u februaru 2024. godine u odnosu na januar 2024. godine desezonirana proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 26,3 odsto, kapitalnih proizvoda za 12,8 dosto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,6 odsto, intermedijarnih proizvoda za 1,6 odsto, dok je proizvodnja energije manja za pet odsto.

"U februaru 2024. godine u odnosu na februar 2023. godine kalendarski prilagođena proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 7,6 odsto i energije za 5,2 odsto", navodi se u podacima Zavoda za statistiku RS.

Nadalje su naveli da je u istom periodu proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 1,7 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,7 odsto.

"Prema područjima KD BiH 2010, desezonirana industrijska proizvodnja u februaru 2024. godine u poređenju sa januarom ove godine u području Vađenje ruda i kamena bilježi rast od 3,3 odsto i u području Prerađivačka industrija rast od 5,7 odsto, dok je u području Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen pad od 3,0 odsto”, stoji u podacima Zavoda za statistiku Srpske.

Navodi se i da je kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u februaru ove godine u poređenju sa februarom 2023. godine u području bilježi Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast od 14,8 odsto, dok se u području Prerađivačka industrija zabilježen pad od 1,7 odsto i u području Vađenje ruda i kamena pad od 13,9 odsto.

Kako je u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, u januaru i februaru 2024. godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine prerađivačka industrija bilježi pad od 6,2 odsto.

"U prerađivačkoj industriji broj zaposlenih je smanjen za 4,7 odsto, a prihodi su smanjeni za 119 miliona KM", rekao je Ćorić, dodajući da je najveći pad u prerađivačkoj industriji zabilježen u oblasti proizvodnje namještaja.

"Tu je pad oko 24 odsto, onda iza toga ide obuća sa padom od 13 odsto", kazao je Ćorić.

Istakao je da pad u oblasti prerađivačke industrije ne iznenađuje.

"Negativne trendove smo imali i prošle godine, a oni su bili najizraženiji u trećem kvartalu 2023. godine i nažalost to se prelilo i na prva dva mjeseca ove godine", kazao je Ćorić, dodajući da su smanjene narudžbe u gotovo svim sektorima.

"To stvara određenu dozu zabrinutosti jer ova kriza traje duže vrijeme, te možemo očekivati da će i ova godina biti teška i izazovna", naveo je Ćorić.

Da je situacija u drvoprerađivačkom sektoru izazovna za "Nezavisne novine" potvrdio je Darko Partalo vlasnik "Drvoprodex" Banjaluka, koji je naveo da je na tržištu velika konkurencija jeftine robe iz Kine.

On je kazao da robu prodaju po nižim cijenama da bi sačuvali radna mjesta i promet.

"Pritisci su i na cijene i na količine. Borimo se koliko možemo ali ne možemo postići na ono što smo imali prije godinu dana, a posebno ne ono što smo imali 2022. godine", rekao je Partalo, dodajući da kineske kompanije kupuju repromaterijal iz Rusije.

Dodao je da se plaši da bi se ova situacija mogla nastaviti i tokom ove godine.

"Bojim se da će situacija biti ovakva dok god ne krenu neki pregovori između Ukrajine i Rusije", kazao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije