Privreda

Dva meda i kajmak jedini svjetski zaštićeni bh. proizvodi

Dva meda i kajmak jedini svjetski zaštićeni bh. proizvodi
Foto: N.N. | Dva meda i kajmak jedini svjetski zaštićeni bh. proizvodi

MOSTAR - Bosna i Hercegovina ima tri proizvoda na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) kao zaštićene proizvode istorijskog područja, i to Hercegovački med, Cazinski med od kestena i od nedavno Romanijski skorup-kajmak, kazao je u petak direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo u sklopu Dana otvorenih vrata koje je taj institut organizovao u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva.

On je istakao kako je Institut u protekloj godini imao 86 prijava domaćih patenata, a oko 430 međunarodnih i poručio kako svaka zaštita intelektualnog vlasništva daje dodatni kvalitet proizvodu koji se štiti i samim tim na tržištu postiže veću cijenu.  

“Treba razlikovati prijavu od objave. Sama prijava je jedan formalni korak, međutim nakon toga slijedi mukotrpno ispitivanje i istraživanje o tome je li to što se smatra patentom zaista patent”, kazao je Merdžo i napomenuo kako svaki patent mora biti inovacija, ali svaka inovacija ne mora biti patent.

Ocijenio je kako je na nivou Evropske unije oko 32 posto BDP-a direktno vezano uz korištenje prava intelektualnog vlasništva u prometu roba i usluga i ostalih vrsta industrije i spomenuo takođe primjer Kine koja godišnje evidentira više od million prijava patenata. 

Tokom Dana otvorenih vrata radnici Instituta zainteresiranima su pružili informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti te im podijelili promotivne materijale.

Inače, 2000. godine zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo odredile su 26. aprila kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja opšteg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije