Privreda

Dva miliona KM za ugrožene privrednike u USK

Dva miliona KM za ugrožene privrednike u USK
Foto: N.N. | Dva miliona KM za ugrožene privrednike u USK

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona osiguraće poseban fond kako bi se pomoglo onim preduzećima u ovome kantonu koja trpe najveću ekonomsku štetu zbog aktuelne pandemije virusa korona.

Ovo je istakao Nijaz Kadirić, ministar privrede u Vladi USK, istakavši kako će se preliminarno iz kantonalnog budžeta obezbijediti dva miliona maraka za taj fond.

Prema njegovim riječima, zasad još nema tačnih podataka o tome koliko firmi u ovome kantonu otežano radi ili su u potpunosti obustavile proizvodnju, ali da je situacija iz dana u dan teža. 

Sigurno je da su u ovome trenutku najteže pogođeni ugostiteljstvo i turizam čiji je rad, odlukama vlasti, potpuno obustavljen, te da u velikoj mjeri štetu trpe i izvozno orijentisane firme.

"Mnoga preduzeća u Evropskoj uniji koja su poslovno povezana s našim firmama obustavljaju proizvodnju i prestaju kupovati našu robu. Takvih firmi nije malo u Unsko-sanskom kantonu i sve će to uzrokovati ekonomsku štetu", kazao je Kadirić. 

Predsjednik Udruženja poslodavaca USK Edin Ibrahimpašić istakao je kako je situacija izuzetno teška te zatražio donošenje niza olakšavajućih mjera kako bi se očuvali privredni subjekti i radna mjesta.

Istakao je kako će Udruženje ubrzo kreirati takav set mjera i predložiti ga kantonalnim vlastima.

Ono što otežava ukupnu finansijsku situaciju u Unsko-sanskom kantonu je što budžet za tekuću godinu još nije usvojen, već je na snazi odluka o privremenom finansiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije