Privreda

Džakula: Početkom marta počinje izgradnja graničnog prelaza Svilaj

Džakula: Početkom marta počinje izgradnja graničnog prelaza Svilaj
Foto: Arhiva | Džakula: Početkom marta počinje izgradnja graničnog prelaza Svilaj

SARAJEVO - Direktor Uprave ze indirektno oporezivanje BiH (UIO) Miro Džakula najavio je da se za početak marta očekuje potpisivanje ugovora sa izabranim izvođačem radova za izgradnju graničnog prelaza Svilaj, kao i prelaza Bratunac.

"Očekujem da bi se izvođač početkom marta mogao uvesti na teren na prelazu Svilaj i započeti radove. U istom periodu očekujemo i početak izgradnje novog graničnog prelaza Bratunac", rekao je Džakula.

On je dodao da zbog neusvajanja budžeta BiH za 2019. godinu UIO nije mogla da izvrši izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju ovih graničnih prelaza, ali da je Savjet ministara nedavno usvojio odluku u kojoj je Upravi odobreno da zaključi ugovore za izgradnju ovih prelaza.

"Očekujemo da će budžet za 2020. godinu biti usvojen što prije kako bismo mogli izvršiti sve svoje obaveze za izgradnju spomenutih graničnih prelaza, ali i prelaza Doljani i Osoje", rekao je Džakula za "Dnevni avaz".

On je dodao da je Uprava kupila zemljište, kao i zgradu Carinske ispostave Aerodoroma Banjaluka.

Džakula je podsjetio da je UIO prošle godine prikupila sedam milijardi 987 milina KM indirektih poreza, što je za 391 milion KM više u odnosu na 2018. godinu, a da je nadležnim tužilaštvima proslijedila 91 izvještaj zbog sumnje da je učinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti idirektih poreza sa procijenjenom štetom po budžet BiH od 22 miliona KM.

Džakula je napomenuo da se značajna pažnja usmjerava i na suzbijanje prodaje cigareta i duvana na crnom tržištu, te je ove robe u prošloj godini oduzeto u vrijednosti od 1,3 miliona KM.

On je istakao da je UIO najvažnija institucija za fiskalnu stabilnost cijele BiH, te da bi zbog toga morala imati i poseban status u BiH, te ukazao na neophodnost da joj se odobri zapošljavanje 133 službenika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije