Privreda

EBRD: Za projekte energetske efikasnosti u regionu 280 miliona evra

EBRD: Za projekte energetske efikasnosti u regionu 280 miliona evra
Foto: Srna | EBRD: Za projekte energetske efikasnosti u regionu 280 miliona evra

SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložiće u zemlje zapadnog Balkana u trećoj i do sada najvišoj fazi programa energetske efikasnosti 280 miliona evra, rečeno je na današnjoj konferenciji "Ozelenjavanje zapadnog Balkana" koju je ova finansijska institucija organizovala u Sarajevu.

Direktor regionalnih finansijskih institucija pri EBRD-u Aleksandra Vukosavljević precizirala je da je prva faza programa energetske efikasnosti iznosila 50 miliona evra, a druga 85 miliona evra.

"Putem partnerskih finansijskih institucija, kojih imamo 30 u regionu, promovišemo investicije u izolaciju, zamjenu prozora, toplotne pumpe i time pokušavamo da smanjimo emisiju štetnih gasova i kreiramo zdravije okruženje za sve nas u regionu", rekla je Vukosavljevićeva, prenosi Srna.

Ona je objasnila da se EBRD-ov projekat energetske efikasnosti fokusira na investicije domaćinstava, najvećim dijelom u kuće - zamjenu prozora i izolacije, a nešto manje u toplotne pumpe.

"U okviru programa obezbijeđena je tehnička pomoć za banke i građanstvo, ali i grant komponenta subvencija koja može biti i 20 odsto od same investicije", dodala je Vukosavljevićeva.

Ona je najavila da će za sredstva iz nove faze programa energetske efikasnosti moći da apliciraju i manje opštine zemalja regiona, ali i preduzeća koja grade stanove za građanstvo, ako se odluče da izvode radove u skladu sa najnovijim zelenim tehnologijama.

Šef Kancelarije EBRD za BiH Manuela Nesl rekla je da je današnja regionalna konferencija u Sarajevu prilika za razmjenu iskustava i znanja između različitih banaka koje učestvuju u projektima obezbjeđivanja energetske efikasnosti za domaćinstva i javni sektor.

"Za BiH možemo reći da je zemlja koja intenzivno koristi energiju i da je potrebno unapređenje u smislu energetske efikasnosti. Upravo to pokušavamo obezbijediti sa našom kreditnom linijom na zapadnom Balkanu", rekla je Neslova.

Ona je dodala da je konferencija i prilika da se sa brojnim bankama sa kojima EBRD sarađuje vidi na koji način se taj program može dodatno proširiti kako bi uključio što više fizičkih lica, te učesnika iz javnog i privatnog sektora.

Konferenciji je prisustvovao i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, koji je izrazio zahvalnost EBRD-u na mogućnosti da se razgovara o temi energetske efikasnosti.

"EBRD je jedan od najznačajnijih institucionalnih investitora u BiH sa više od 3,2 milijarde evra realizovanih projekata i 1,3 milijardi evra projekata koji su u fazi implementacije", rekao je Amidžić.

 

Ističući da je za BiH bitno da su to u pravilu projekti koji se odnose na infrastrukturu, koja je najpotrebnija, Amidžić je rekao da je dobro što istovremeno postoji prilika da se razgovara i o pitanjima u vezi sa dekarbonizacijom i zelenom ekonomijom, što je trend i potreba u Evropi i zemljama regiona.

"To podrazumijeva onaj segment za zaštitu životne sredine, ali podrazumijeva i segment koji dovodi do stvaranja dodatne vrijednosti. Smatram da ovakvih stvari koje promovišu ova pitanja treba biti više", zaključio je Amidžić.

Putem kreditne linije za zeleno finansiranje za zapadni Balkan EBRD uz podršku donatora obezbjeđuje specijalizovane kreditne linije pojedincima za ulaganje u energetsku efikasnost i tehnologije obnovljive energije u stambenom sektoru.

Program sufinansiraju EU putem Investicionog okvira za zapadni Balkan, te Austrija, Japan, Austrija i Švajcarska putem Partnerstva visokog uticaja za klimatske mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije