Privreda

"EBRD će nastaviti ulagati milijardu evra godišnje u zapadni Balkan"

"EBRD će nastaviti ulagati milijardu evra godišnje u zapadni Balkan"
Foto: Ilustracija | "EBRD će nastaviti ulagati milijardu evra godišnje u zapadni Balkan"

BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastaviće da ulaže najmanje milijardu evra godišnje u region zapadnog Balkana, ali za to su potrebni mir i reforme, izjavio je direktor EBRD-a Suma Čakrabarti.

Čakrabarti je rekao za "RTS" da je sa 13 milijardi evra EBRD najveći pojedinačni investitor u zemljama zapadnog Balkana.

Odgovarajući na pitanje da li je stabilnost, odnosno nestabilnost, presudna stvar za region, on je rekao da su "posljednjih 25 godina (u regionu) učinjene vidljive promjene i u političkom i ekonomskom smislu".

"Došle su mlađe generacije. Kada to kažem mislim i na političare. One su otvorenije i posvećenije miru i razvoju", dodao je Čakrabarti.

On je istakao da je to "dobra promjena" i da "treba vidjeti kako bi te promjene uticale na brže približavanje (zemalja regiona) EU".

"Vidimo proces oko Sjeverne Makedonije i Albanije. Treba eliminisati tenzije i ubrzati dijalog između Beograda i Prištine", naveo je direktor EBRD-a.

Prema njegovim riječima, sve to zajedno doprinijeće pozitivnom razvoju događaja i dati šansu regionu na duge staze.

Čakrabarti je pohvalio ekonomske rezultate Srbije, istakavši da je "vrijeme za još veća ulaganja u Srbiji" jer je "ekonomija zemlje otvorena". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije