Privreda

EBRD u BiH ulaže 200 do 250 miliona evra

EBRD u BiH ulaže 200 do 250 miliona evra
Foto: Ilustracija | EBRD u BiH ulaže 200 do 250 miliona evra

BANJALUKA, SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u ovoj godini planira plasman od 200 do 250 miliona evra kreditnih sredstava u BiH, čime će njihov portfelj u zemlji iznositi preko milijardu evra.

"Veći dio tog novca namijenjen je za infrastrukturne projekte, među kojima je uključen i dio u vezi s koridorom 5c", rekao je Jan Braun, direktor EBRD-a za BiH.

On je u tom kontekstu podsjetio da je krajem prošle godine u Banjaluci potpisan sporazum vrijedan 80 miliona evra i to za dio koridora na dionici od Johovca do Rudanke.

Braun je naglasio da je EBRD zadovoljan sprovođenjem potpisanih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, navodeći kao primjer izgrađenu dionicu autoputa od Doboja do Prnjavora.

Piter Senfi, njegov zamjenik, kazao je kako se za BiH u ovoj godini predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto.

Kako je rekao, najveći problemi u ostvarenju rasta i razvoja leže u konkurentnosti privrede BiH i upravljanju u privredi, na šta je upozoravala i većina ulagača.

Inače, u izvještaju o tranziciji za 2017-2018. godinu, koji je juče predstavljen na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, navodi se kako je u prošloj godini napredak u reformskoj agendi posustao, a da su ključne mjere iz aranžmana s MMF-om kasnile mjesecima, što je dugo ugrožavalo nastavak međunarodnog finansiranja za važne infrastrukturne projekte.

Ipak, kratkoročni indikatori za industrijsku proizvodnju i izvoz i dalje idu u pozitivnom smjeru.

Kao pozitivna stvar se navodi usvajanje Zakona o bankarskom sistemu, koji je u Federaciji BiH usvojen u martu 2017. godine, a kako bi se poboljšala stabilnost sektora. On je u skladu s evropskim direktivama koje uključuju jaču superviziju banaka i efikasan menadžment rizika, kao i mjere za rekonstrukciju banaka.

"Potrebno je nastaviti s regionalnim integracijama. BiH se ipak na kraju uspjela priključiti transportnoj zajednici, ali sve će zavisiti od ubrzanja reformi kako bi zemlja profitirala od međunarodne pomoći za infrastrukturne projekte", stoji u izvještaju.

Navodi se kako su važne reforme i dalje na čekanju te da je jedna od najvažnijih aktivnosti bila u odblokiranju aranžmana s MMF-om kroz usvajanje Zakon o akcizama.

"S privatizacionim projektima u FBiH se i dalje kasni. Ključna imovina i dalje ostaje u državnim rukama i ne postoji volja da se učini napor i da se privatizuju dva telekomunikaciona operatera u državnom vlasništvu", navode iz EDBRD-a.

Poručuju kako je potrebno poboljšati investicionu klimu uz ocjenu da su vlasti pokazale određenu spremnost da se uhvate u koštac s reformama u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije