Privreda

ETMAX potpisao ugovor o koncesiji i uplatio sedam miliona KM za Solarni park u Nevesinju

ETMAX potpisao ugovor o koncesiji i uplatio sedam miliona KM za Solarni park u Nevesinju
Foto: Dražan Pozderović | ETMAX potpisao ugovor o koncesiji i uplatio sedam miliona KM za Solarni park u Nevesinju

BANJALUKA, NEVESINJE - Preduzeće ETMAX iz Banjaluke je potpisalo danas Ugovor o koncesiji za Solarni park Nevesinje sa Vladom Republike Srpske na period od 50 godina, a prethodno uplatilo sedam miliona KM na ime jednokratne koncesione naknade.

Kako su naveli iz ove kompanije, riječ je o projektu izuzetnog strateškog značaja, koji će biti najveći solarni park kod nas, sa ukupnom snagom od 500 MW.

"Projekat je u potpunosti u skladu sa strateškim opredjeljenjem Republike Srpske, za povećanje udijela proizvedene električne energije porijeklom iz OIE, gdje su upravo solarni parkovi jedno od optimalnih rješenja. Značaj ovog projekta se ogleda i u tome što će na ime naknade za električnu energiju, koja će biti proizvedena samo u okviru Solarnog para Nevesinje, Republika Srpska dobiti pet miliona KM na godišnjem nivou", istakli su iz ove kompanije.

Dodali su da će ETMAX realizacijom ovog strateški značajnog projekta, osigurati lokalnoj zajednici pored prihoda, i sve pretpostavke za dugoročni lokalni razvoj, posebno kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva, kao i dalji razvoj proizvodnih kapaciteta.

Preduzeće ETMAX iz Banjaluke, postoji duže od deset godina i tokom tog perioda značajno je doprinijelo razvoju solarnog sektora kod nas, te danas predstavlja regionalnog lidera u projektovanju i izgradnji fotonaponskih sistema.

Ovo preduzeće projektovanjem i izgradnjom Solarnog parka Nevesinje, započinje novu fazu u oblasti korištenja solarne energije, kroz izgradnju elektro energetskih kapaciteta velike instalisane snage.

"Projekat Solarnog parka Nevesinje se zasniva na domaćim referencama, stručnosti i održivom razvoju i sigurno će biti primjer dobre prakse u sektoru korištenja solarne energije kod nas", zaključili su iz ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije