Privreda

EU najavljuje tužbu protiv Poljske zbog Ukrajine

EU najavljuje tužbu protiv Poljske zbog Ukrajine
Foto: Pexels | EU najavljuje tužbu protiv Poljske zbog Ukrajine

BRISEL – Evropska komisija je osudila blokadu na ukrajinskoj granici koju su potaknuli poljski kamiondžije i farmeri, prijeteći pravnim postupkom protiv vlade u Varšavi.

"Istina je da smatram da je situacija na poljskoj granici sa Ukrajinom apsolutno neprihvatljiva. Iako podržavam pravo ljudi da protestuju, cijela EU, da ne spominjemo Ukrajinu, zemlju koja je trenutno u ratu, ne može biti talac blokiranjem naših spoljnih granica", rekla je Adina Valean, evropska komesarka za transport.

Poljski demonstranti traže ponovno uvođenje prijeratnih pravila za ukrajinske kamiondžije, koji su izuzeti od obaveze posjedovanja transportnih dozvola. Promjena je uvedena prošle godine kao dio solidarnosti EU, čiji je cilj da pomognu ratom razorenoj naciji da održi nacionalnu ekonomiju i trgovinske odnose. Demonstranti takođe žele da se prazni kamioni koji se vraćaju iz Ukrajine u EU izuzmu iz elektronskog sistema čekanja u redu koji je postavio Kijev i da se uvedu mjere za sprečavanje bjeloruskih i ruskih prevoznika da izbjegnu međunarodne sankcije.

Dva ukrajinska vozača koja su čekala da pređu granicu umrla su u svojim vozilima.

Od 6. novembra poljski kamiondžije i farmeri blokirali su tranzit kroz različite granične prelaze duž poljsko-ukrajinske granice. U ponedjeljak su 24-časovne restrikcije proširene na četvrti prijelaz, u Medjiki, što je dodatno pogoršalo krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije