Privreda

EU odlučuje mogućim kvotama na srpski čelik

EU odlučuje mogućim kvotama na srpski čelik
Foto: N.N. | EU odlučuje mogućim kvotama na srpski čelik
Tanjug

​BRISEL - Zemlje članice EU će danas donijeti odluku u uspostavljanju "konačnih zaštitnih kvota" na uvoz čelika na tržište Unije.

"Evropska komisija u popunosti je upoznata sa zabrinutošću srpskih vlasti povodom ovog pitanja", rečeno je Tanjugu u Briselu.

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da će zemlje članice danas glasati o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika.

Glasanje će se obaviti na osnovu rezultata istrage koju je Evropska komisija pokrenula u martu 2018. godine i koja je dovela do uvođenja "privremenih zaštitnih mjera" u julu 2018. godine, u cilju zaštite EU industrije i tržišta čelika nakon uvođenja jednostranih taksi SAD na uvoz čelika i aluminijuma.

Srbija je prilikom uvođenja privremenih zaštitnih mjera na izvoz čelika u EU bila izuzeta.

"Nalazi i namere Evropske komisije će biti predmet glasanja zemlja članica. Nakon njihovog konačnog usvajanja od strane Komisije mjere bi trebalo da stupe na snagu početkom februara 2019. godine", izjavio je portparol Evropske komisje za Tanjug.

U Evropskoj komisiji kažu da su u potpunosti upoznati sa zabrinutošću srpskih vlasti povodom ovog pitanja.

Srbija je zatražila od Evropske komisije da bude izuzeta iz novih EU kvota za uvoz čelika.

Time bi se osigurao nastavak pune proizvodnje Železare Smederevo koja je označena kao jedan od ključnih pokretača privrednog rasta države.

Procjenjuje se da je maksimalna godišnja proizvodnja smederevske Železare, koja je od 2016. godine u vlasništvu kineske kompanije "Hestil" 2,2 miliona tona čelika godišnje, što predstavalj oko 1,5 procenata prozvodnje EU.

Glavni izvoznici čelika u EU su Kina, Indija, Rusija, Južna Koreja i Ukrajina.

U izveštaju Evropske komisije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji navodi se da bi nove zaštitne mjere za uvoz čelika u EU trebalo da budu uvedene na tri godine i to u visini od 25 procenata ukoliko se prekorači tzv tradicionalni nivo trgovine čelikom na EU tržištu.

Mere bi trebalo da budu uvedene po principu "erga omnes", dakle bez obzira na poreklo, i da se odnose na 26 kategorija čeličnih proizvoda.

Navodi se da bi ove mere u slučaju izmenjenih okolnosti mogle biti ponovo razmotrene i preinačene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije