Privreda

EU otvorila Kancelariju za vještačku inteligenciju

EU otvorila Kancelariju za vještačku inteligenciju
Foto: Pixnio/Ilustracija | EU otvorila Kancelariju za vještačku inteligenciju

Evropska unija zvanično je tvorila Kancelariju za vještačku inteligenciju, koja će se baviti nadgledanjem primjene zakona o vještačkoj inteligenciji, identifikovanjem potencijalnih rizika i kršenjem pravila, te podsticanjem korišćenja pouzdane vještačke inteligencije.

“Evropska kancelarija za vještačku inteligenciju biće centar stručnosti u oblasti vještačke inteligencije širom EU. Imaće ključnu ulogu u sprovođenju Zakona o AI, posebno za vještačku inteligenciju opšte namjene, podsticaće razvoj i upotrebu verodostojne vještačke inteligencije i međunarodnu saradnju“, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Kancelarija će takođe raditi na unapređenju mjera i politika za iskorišćavanje društvenih i ekonomskih koristi AI širom EU, pružaće savjete o najboljim praksama i podsticati inovativne ekosisteme pouzdane AI u cilju povećanja konkurentnosti i ekonomskog rasta EU.

Kako je saopštila EK, Kancelarija je osnovana u okviru Evropske komisije i čini „temelj jedinstvenog evropskog sistema upravljanja vještakom inteligencijom“. Sarađivaće sa državama članicama i širom stručnom zajednicom i osiguraće strateški, koherentan i efikasan evropski pristup AI na međunarodnom nivou, a očekuje se da će postati globalna referentna tačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije