Privreda

EU se privremeno vraća uglju

EU se privremeno vraća uglju
Foto: Pixabay | EU se privremeno vraća uglju

BRISEL,OSLO – Evropska unija će se privremeno vratiti na ugalj kako bi se izborila sa smanjenim dotokom ruskog gasa, izjavila je danas Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji.

Prema njenim riječima, Evropa će se privremeno okrenuti fosilnim gorivima kao alternativi za ruski gas u svjetlu, kako kaže, posljednjih aktivnosti vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ovaj potez neće poremetiti dugoročne evropske ciljeve vezane za klimatske promjene, prenosi Rojters.

Evropski lideri su crvenom olovkom zaokružili Rusiju jer je dotok gasa u Evropu gasovodom Sjeverni tok 1 smanjen na samo 40 odsto kapaciteta, što je produbilo energetsku krizu nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajinu zbog koje je Evropska unija uvela oštre sankcije Moskvi.

"Nezakonita invazija Rusije na Ukrajinu dovela je do vanredne situacije u EU. Zbog bezobraznih poteza Putinove administracije, u smislu da je Gasprom vrlo naglo spustio protok gasa, pripremamo neke veoma važne mjere, ali su sve one privremene", rekla je Bardram na Afričkom energetskom forumu u Briselu, misleći na upotrebu uglja.

Zemlje EU su pripremile niz mjera kako bi izdržale krizu snabdijevanja energijom i kako bi se uhvatile u koštac s problemom nestašica energije tokom zime i rastom inflacije.

Ukazujući na ozbiljnost problema, njemački ministar finansija Kristijan Lindner je izjavio u utorak uveče da postoji opasnost od ozbiljne ekonomske krize i podvukao potrebu za alternativnim snabdijevanjem radi prevazilaženje deficita energije u naredne tri ili više godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije