Privreda

"Eko-toplane" ostvarile dobit

"Eko-toplane" ostvarile dobit
Foto: N.N. | "Eko-toplane" ostvarile dobit

BANJALUKA - Odbornici Skupštine grada danas su na 34. sjednici prihvatili informacije o poslovanju "Eko-toplana" u 2018. godini, kao i plan ovog preduzeća za pripremu grijne sezone 2019/2020. godina.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da su "Eko-toplane" u 2018. ostvarile dobit od milion KM.

U grijnoj sezoni iza nas, kako je istakao Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, ni grad ni Vlada RS nisu izdvojili niti jednu konvertibilnu marku.

"Protekla grijna sezona potvrdila je kapacitete 'Eko-toplana', pošto je 97 odsto toplotne energije dobijeno na bazi biomase, a samo tri procenta iz fosilnih goriva", rekao je Amidžić, dodajući da je za deset godina grad Banjaluka dao 120 miliona KM staroj toplani za sistem grijanja u gradu, a Gradska uprava još plaća dugove stare toplane i ove godine je u te svrhe utrošeno 4,5 miliona KM.

"Vlada RS preuzela je na sebe dug od 28 miliona KM", kazao je Amidžić te zaključio da ostaje da se rješava pitanje zastarjele i neadekvatne distributivne mreže.

Inače, "Eko-toplane", prema juče usvojenoj odluci, ubuduće će imati upravu sačinjenu od tri člana odbora, umjesto direktora.

Pred odbornicima na ovoj, posljednjoj sjednici Skupštine grada prije ljetne pauze našle su se 63 tačke dnevnog reda. Jedna od tačaka bio je i Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja grada za 2018. godinu, u kojoj su planirana 144 projekta.

"Sve ono što smo planirani za 2018. godinu, pa i za ovu 2019. godinu pratimo kroz budžet. Ušli smo u realizaciju 132 projekta", objasnio je Talić i dodao je da su Akcionim planom za 2019. godinu planirana 173 projekta, od kojih je 40 novih, a sve u vrijednosti od 57 miliona KM.

Amidžić je istakao da je planirano da krajem godine počne gradnja mosta u Srpskim Toplicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije