Privreda

Ekonomski gubitak RS veći od pola milijarde

Ekonomski gubitak RS veći od pola milijarde
Foto: N.N. | Ekonomski gubitak RS veći od pola milijarde

BANJALUKA - Ukoliko se ne desi značajno "zaključavanje" ekonomije do kraja godine, može se očekivati da će procijenjeni ekonomski gubitak Republike Srpske u 2020. godini iznositi između 500 i 700 miliona KM.

Navode ovo iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, iz koje očekuju pad ekonomske aktivnosti u Republici Srpskoj od pet odsto na godišnjem nivou u 2020. godini.

Njihovo mišljenje, kako su saopštili, formirano je na osnovu panela nezavisnih ekonomista kontaktiranih proteklih dana.

Igor Sekulić, ekonomski analitičar, kaže da treba imati u vidu da problemi privrednika u RS i BiH nisu mnogo drugačiji od problema koje imaju privrednici u regionu i cijeloj Evropi, i da su mjere za koje se vlasti odlučuju dosta slične jer uključuju različite vidove pomoći kroz budžetska davanja.

"Mjere koje su preduzete tokom aprila su dale svoj rezultat kroz zaustavljanje masovnog otpuštanja radnika ili zatvaranja firmi. Da li ćemo imati potrebu za dodatnim mjerama ili za vraćanjem nekih ranijih mjera, zavisiće od situacije. Još se ne zna da li će biti potrebe za novim zatvaranjima jer još ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija. Pritom ćemo morati voditi računa o budžetskim rashodima jer se ne smijemo dovesti u situaciju da dođe do velikog opterećenja budžeta", kaže on.

Protekli mjeseci potvrdili su ono što su pokazali i rezultati istraživanja koje je ranije o uticaju kovida-19 sprovela Unija udruženja poslodavaca RS. U najtežoj situaciji su preduzeća sa do 10 odsto zaposlenih, dok su veću otpornost pokazala preduzeća s većim brojem zaposlenih.

Tokom proljećnog lokdauna, samo tri odsto preduzeća u Republici Srpskoj radilo je u punom kapacitetu: njih 26 odsto reklo je tada da ne rade, a 39 odsto da rade djelimično.

Turizam i ugostiteljstvo su najteže pogođeni. Proljetos njih čak 95 odsto nije radilo, a i nakon relaksacija mjera njihov rad odvija se sa znatnim ograničenjima. Nakon turizma, najteže su bili pogođeni sektori tekstila, kože i obuće, gdje ih proljetos čak polovina nije radila.

Gotovo polovina preduzeća ranije se izjasnila da su najteže pogođeni ili činjenicom da je manja tražnja za njihovom robom ili uslugama, ili poremećenim novčanim tokovima usljed čega poslodavci nisu mogli da održe kontinuitet proizvodnih procesa ili izmire obaveze prema radnicima.

Ako kriza bude trajala do polovine naredne godine, četvrtina anketiranih preduzeća proljetos je očekivala pad prihoda između 100.000 i 500.000 maraka, dok je pad veći od pola miliona maraka očekivala petina preduzeća u RS.

Novo istraživanje o uticaju globalne pandemije na rad preduzeća u Republici Srpskoj, čiju skoru promociju je najavila Unija udruženja poslodavaca RS, pokazaće koliko su se ova očekivanja u međuvremenu promijenila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije