Privreda

Ekonomski i poslovni forum na Jahorini od 26. do 28. aprila

Ekonomski i poslovni forum na Jahorini od 26. do 28. aprila
Foto: Jahorinaforum.com | Ekonomski i poslovni forum na Jahorini od 26. do 28. aprila

JAHORINA - Konferencija "Jahorina ekonomski forum" i "Jahorina poslovni forum" biće organizovane od 26. do 28. aprila na ovoj olimpijskoj planini, a očekuje se više od 700 učesnika, saopštili su danas organizatori.

Konferenciju organizuje Udruženje ekonomista "Ekonomski forum" iz Banjaluke sa partnerima Privrednom komorom Vojvodine, Ekonomskim institutom Beograd i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

"Jahorina ekonomski forum" održaće se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vlade Srpske i Savjeta ministara.

Predsjednik Udruženja ekonomista "Ekonomski forum" i organizacionog odbora "Jahorina ekonomskog foruma" Goran Račić rekao je da će tema foruma biti "Regionalne integracije i BiH - Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan".

Rajić je na konferenciji za novinare na Jahorini povodom predstojećeg foruma naveo da im je cilj da otvore kvalitetnu, konstruktivnu i stručnu raspravu svih aktera u BiH, kako bi došli do određenih zaključaka.

Osim centralnog panela, teme foruma biće jedan region-jedno tržište, pitanje poljoprivrede i primjena digitalnih alata, inflacija kao najveća prijetnja po ekonomiju.

Račić kaže da će teme biti i pametni gradovi, tržište nekretnina, energetska tranzicija, kreativni sektor-industrija budućnosti, izgradnja infrastrukture, zelena tranzicija, žene-liderke Balkana, sport kao najjači brend regiona, regionalni investitori i razgovor sa predsjednikom Srpske.

On dodaje da će među učesnicima biti najkompetentniji ljudi iz regiona koji se bave ovim temama.

Račić je naveo da Udruženje ekonomista po prvi put forum organizuje uz partnerstvo Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te da će prvi put imati zapaženu medijsku podršku Radio-televizije Vojvodina i Tanjuga, pored medijskih pokrovitelja iz Republike Srpske, javnih servisa i privatnih televizijskih i pisanih medija, prenosi Srna.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo izrazio je zadovoljstvo što su zajedno sa Udruženjem ekonomista "Ekonomski forum" i drugim partnerima naišli zajednički interes da spoje "pod isti krov jednu društveno-stručnu sa jednom naučnom konferencijom".

On dodaje da će to biti na dobrobit svih i da će učesnici sa oba foruma moći da diskutuju u svim panelima i da čuju izlaganja naučnih radova.

Đogo dodaje da ova visokoškolska ustanova organizuje 12. naučnu konferenciju "Jahorina poslovni forum", na kojoj je učešće prijavilo 120 autora iz osam zemalja o temi "Turizam u funkciji razvoja domaćeg, poljoprivrednog prehrambenog sektora".

On kaže da je ta tema bitna za ljude u Istočnom Sarajevu, budući da je Jahorina posljednjih godina postala ozbiljna turistička destinacija, pa često to dovodi po rasta potrošnje i uvoza, a ne toliko potrošnje iz domaćih resursa.

Đogo navodi da je konferencija jedan vid sinergije sa Udruženjem ekonomista "Ekonomskim forum".

Predsjednik programskog odbora Aleksandar LJuboja rekao je da nastavljaju tradiciju organizovanja "Jahorina ekonomskog foruma" po šesti put, te izrazio zadovoljstvo što zajedno sa kolegama sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuju konferencije čiji će se rezultati rada i sinergija vidjeti u budućnosti.

Ljuboja naglašava da će na konferenciji biti 14 panela koji će biti pretvoreni u javnu debatu, kako bi se iskazali svi problemi, da se pokušaju naći rješenja te da se dođe do bitnih zaključaka.

"Jahorina ekonomski forum" predstavlja jednu od najuglednijih regionalnih manifestacija na kojoj se dolazi do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana BiH i regiona.

Naučna međunarodna konferencija "Jahorinski poslovni forum" okuplja veliki broj turizmologa, naučnih radnika, predstavnike akademske zajednice, javnog sektora, privrednike iz zemlje i regiona koji zajedničkom diskusijom definišu konkretne prijedloge primjenjive u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije