Privreda

Ekonomsko socijalni savjet RS podržao Akcioni plan zapošljavanja RS za ovu godinu

Ekonomsko socijalni savjet RS podržao Akcioni plan zapošljavanja RS za ovu godinu
Foto: N.N. | Ekonomsko socijalni savjet RS podržao Akcioni plan zapošljavanja RS za ovu godinu

BANJALUKA – Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu dobio je podršku Ekonomsko socijalnog savjeta RS, te je donesen zaključak da započnu aktivnosti na za rad na izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i primjene najniže cijene rada u RS, odnosno naknada za vrijeme nezaposlenosti.

Rekla je juče ovo Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS nakon 50. sjednice Ekonomsko socijalnog savjeta RS i istakla da se zaključak odnosi na obavezu Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, da se već sledeće sedmice sastane radna grupa kako bi konačno došlo do realizacije i povećanja iznosa naknade za vrijeme nezaposlenosti.

"Očekujemo da u skladu sa memorandumom koji smo potpisali sa Vladom RS do ljeta došlo do usvajanja izmejna dopuna zakona o posredovanju pri zapošljavanju kako bi konačno i radnici koji ostanu bez posla ne svojom krivicom, mogli imati veću naknadu", rekla je Mišićeva.

Dodala je da je sada najniža naknada 250 KM, a najviša u skladu sa visinom prosječne plate u RS, u skladu sa brojem godina staža i iznosom plate koja je primana dok je lice bilo zaposleno. 

Mišićeva je rekla da postoje problemi najniže plate, te različita tumačenja u njenom provođenju, gdje dio poslodavaca zloupotrebljava najnižu platu, time što u nju uračunava i prekovremeni rad, državne praznike.

"Sutra ćemo uputiti Zakonodavnom odboru NSRS da da autentično tumačenje primjene zakona o radu, o najnižoj plati. Svim radnicima kojima se obračunava prekovremeni rad u najnižu platu je kršenja zakona", istakla je Mišićeva.

Mira Vasić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, kaže da ovo ministarstvo u skladu sa ekonomskom politikom konstantno nastoji da dođe do izmjena i dopuna zakona o posredovanju zapošljavanja i pravima za vrijeme nezaposlenosti, te da je osnovni stav da se dođe do povećanja naknada.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da tumačenje zakona o najnižoj plati treba da regulišu kontrolni organi, te da što se tiče poslodavaca, nije problem najniže plate, nego njene zloupotrebe.

Predsjedavanje Ekonomsko-socijalnim savjetom RS, nakon 50. sjednice preuzela je Unija udruženja poslodavaca, odnosno njen predsjednik Dragutin Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije