Privreda

Pratite nas na Google news

"Elektrokrajina" poziva na izmirenje dugovanja

"Elektrokrajina" poziva na izmirenje dugovanja
Foto: Ilustracija | Elektrokrajina: Izmirite dugovanja, izbjegnite isključenje
N.N.

"Elektrokrajina" Banjaluka pozvala je korisnike da ukoliko imaju dugovanja ista izmire, jer se ovo preduzeće, zajedno sa ostalim elektrodistributivnim preduzećima u Republici Srpskoj, nalazi u procesu reorganizacije u skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji RS koji stupa na snagu 01. januara sljedeće godine.

"'Elektrokrajina' i ostala elektrodistributivna preduzeća će u tom procesu prestati sa poslovima snabdijevanja (prodaje) električne energije svim kupcima uključujući i domaćinstva čije snabdijevanje će preuzeti novi javni snabdjevač. Elektrodistributivna preduzeća su u reorganizaciji dužna da 'očiste' potraživanja od kupaca za isporučenu električnu energiju, kako bi mogla nesmetano nastaviti rad u novoj organizacionoj formi operatora distributivnog sistema. Iz tog razloga 'Elektrokrajina' je svim kupcima koji imaju neizmirene račune za električnu energiju dostavila obavještenja o potrebi izmirenja duga kako bi izbjegli potencijalno isključenje sa mreže", navodi se u saopštenju.

Dodaju da nijedan uredni i redovni platiša ne može i neće biti isključen sa mreže, već će prinudne mjere isključenja, kao i do sada, biti usmjerene prema potrošačima sa većim iznosima duga i dužim periodom neplaćanja.

"Činjenica da 95 odsto kupaca redovno izmiruje račune za električnu energiju dodatno nas obavezuje da preduzimamo sve mjere naplate od onih koji izbjegavaju svoje obaveze. Svim kupcima koji su iz objektivnih razloga imali kraće kašnjenje u plaćanju sa niskim iznos duga upućujemo izvinjenje zbog eventualnih neprijatnosti izazvanih dobijenim obavještenjem. Napominjemo da je 'Elektrokrajina' u proteklom periodu nebrojeno puta iskazala osjetljivost prema socijalno ugroženim kupcima i izlazila im u susret u okviru svojih zakonskih ograničenja", ističu u ovom preduzeću.

U saopštenju se podsjeća da je "Elektrokrajina" je javno predložila zakonsku zaštitu socijalno ugroženih kupaca, što je prihvaćeno od nadležnih institucija RS i ugrađeno kao posebno poglavlje u novi Zakon o električnoj energiji.

"Očekujemo da će se sa primjenom novog Zakona i usvajanjem pratećih podzakonskih akata sistemski početi rješavati i ova pitanja koja godinama opterećuju kako elektrodistributivna preduzeća tako i potrošače koji se nalaze u stanju socijalne potrebe", zaključuju.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije