Privreda

"Elektrokrajina" uduplala dobit

"Elektrokrajina" uduplala dobit
Foto: N.N. | "Elektrokrajina" uduplala dobit

BANJALUKA - Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka je u prvom tromjesečju ove godine ostvarilo neto dobit u iznosu od 4,56 miliona KM, što je za 117 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Finansijski bilansi preduzeća za prvi kvartal pokazuju da su ukupni prihodi povećani za 3,4 odsto i iznose 53,1 miliona KM, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,5 odsto i iznose 48,5 miliona KM.

"Elektrokrajina" je istovremeno smanjila kratkoročna potraživanja za 2,3 miliona KM ili 7,4 odsto, dok su ukupne obaveze umanjene za 6,2 miliona KM, odnosno 2,6 odsto u odnosu na kraj prošle godine.

U Upravi "Elektrokrajine" navode da finansijski rezultati u prvom kvartalu oslikavaju prve pozitivne efekte cijelog niza preduzetih mjera u obimnom i složenom procesu reorganizacije i restrukturiranja preduzeća.

Dragan Čavić, v.d. direktora preduzeća, ukazuje da je "Elektrokrajina" u proteklih godinu i po dana prošla najveće reformske izazove od završetka proteklog rata kako bi se uspostavila potpuno nova organizacija.

Napominje da su "Elektrokrajina" i ostala elektrodistributivna preduzeća u RS od 1. aprila ove godine u potpunosti prestali s poslovima snabdijevanja kupaca električnom energijom i postali operatori distributivnog sistema (ODS).

"Sada smo dobili mnogo efikasniji i ekonomičniji sistem s vertikalno integrisanim upravljanjem, duplo manjim brojem rukovodilaca i direktnom kontrolom svih poslovnih procesa. Broj zaposlenih je od marta 2019. godine do danas smanjen za skoro trećinu, sa 1.908 na 1.295", istakao je Čavić, dodajući da je nosilac nove organizacione strukture tehnički kadar, dok je administracija svedena na 10 odsto učešća.

Iako je optimizacija broja zaposlenih realizovana kroz isplatu stimulativnih otpremnina uz značajan finansijski trošak preduzeća, puni efekti tog procesa na finansijske bilanse, navodi Čavić, biće vidljivi u drugoj polovini 2023. godine.

Pored toga, "Elektrokrajina" je, kako napominje, trenutno u fazi ozbiljnog restrukturiranja ukupnih obaveza, što će značajno poboljšati likvidnost preduzeća.

"Sve mjere koje preduzimamo imaju za cilj da 'Elektrokrajina' s novim statusom ODS-a postane potpuno likvidan sistem, koji je u stanju da odgovori poslovima distribucije električne energije za potrebe tržišta, odnosno izgradnje i održavanja mreže i elektroenergetskih objekata", naglasio je Čavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije