Privreda

Elektroprenos BiH izgubio spor vrijedan 61 milion maraka

Elektroprenos BiH izgubio spor vrijedan 61 milion maraka
Foto: Ilustracija | Elektroprenos BiH izgubio spor vrijedan 61 milion maraka

Elektroprenos BiH izugubio je spor težak trideset miliona maraka od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

To znači da će sa kamatama morati da plati oko 61 milion, zbog ulaganja u prenosnu mrežu koja nisu priznata prilikom osnivanja kompanije 2006. godine. Zato je Elektroprivreda Herceg Bosne podnijela tužbu, a kako se Sud BiH proglasio nenadležnim, predmet je preuzeo Okružni privredni sud u Banjaluci.

U pravnom timu Elektroprenosa kažu da je tačno precizirano da entiteti arbitražom rješavaju sve sporove, što znači da nadležnost nije mogao imati sud u Banjaluci.

“Što mi smatramo da je aposlutno pogrešno i smatramo da je nezakonito. Tu smo isticali i prigovor zastare potraživanja, jer su potraživanja koja se odnose na navodna ulaganja u prenosnu mrežu od 1992-2006. godine što je po nama apsolutno nešto što je zastarjelo”, navodi Nedžad Numić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprenosa BiH.

Osnivanjem Elektroprenosa, tri elektroprivrede prenijele su vlasništvo nad prenosnom mrežom na zajedničko preduzeće,kao i obaveze od preko 200 miliona. Problem je što u tu cifru nije ušlo i spornih trideset miliona, pa je Elektroprivreda Herceg Bosne 2010. godine podnijela tužbu. Zanimljivo je da se na njenom čelu tada nalazio sadašnji direktor Elektroprenosa Matan Žarić, koji prema ovoj presudi, mora isplatiti novac po tužbi koju je sam podnio.

U Elektroprivredi Herceg Bosne poručuju da niko nema pravo osporavati odluke i nadležnosti suda u Banjaluci.

“Svaka presuda pa i ova u Banjaluci za Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg Bosne je obavezujuća i sve dalje korake koja bude preduzimala naša uprava temeljiće se na zakonu i u interesu su preduzeća. Vjerujemo u nezavisnost suda i ne sporimo da će presuda biti u interesu elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne”, izjavila je Marija Buntić, portparol Elektroprivrede HZ Herceg Bosne.

Žalba Elektroprenosa već je proslijeđena Višem privrednom sudu u Banjaluci. Ako dođe do naplate, to će izazvati velike probleme u ovoj bh. komapniji koja godinama dobro posluje. Moraće kažu da podignu cijenu naknade za korištenje prenosne mreže, jer drugog izlaza nemaju.

“To bi se jako negativno odrazilo na poslovanje Elektroprenosa i učinili bi maltene nemogućim naše poslovanje iz razloga što Elektroprenos ne raspolaže sredstvima za ovu namjenu”, kaže Nedžad Numić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprenosa BiH.

To bi moglo da se negativno odrazi i na vlasnike Elektroprenosa u kojem Republika Srpska ima 42, a Federacija BiH 58 odsto udjela. Prošle godine u tom omjeru podijelili su oko 7 miliona maraka dobiti. Ako dođe do naplate, Elektroprenos će ostati i bez novca koji planira ulagati u razvoj prenosne mreže.

(atv)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije