Privreda

Energetske uštede u 40 zgrada

Energetske uštede u 40 zgrada
Foto: N.N. | Energetske uštede u 40 zgrada

SARAJEVO - Vlada Švedske i UNDP finansirat će uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta u BiH sa iznosom od 1,2 miliona KM.

Tim povodom danas su u Sarajevu Sporazum o dodatnom finansiranju od 1,2 miliona KM potpisali Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mari Bergstrom, šef Odjela za zaštitu životne sredine pri Ambasadi Švedske u BiH, i Suhrob Hošmuhamedov, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH.

Šarović je rekao da je Vlada Švedske preko Razvojne agencije za ove i slične projekte u BiH od 2014. do danas uložila 13 miliona eura, odnosno preko 25 miliona KM.

"Ovo je projekat vrijedan 1,2 miliona KM, a tiče se uspostavljanja energetskog menadžmenta, baze podataka, informacionog sistema za preko 40 zgrada koje koristi ili je vlasnik BiH", rekao je Šarović.

Kazao je da će BiH osposobiti preko 80 saradnika i menadžera u svim institucijama u BiH.

"Napraviće se baza podataka za 40 objekata i uvjereni smo da ćemo na godišnjem nivou uštedjeti 20 posto energije, a dodatno još 60 posto na ovaj iznos, jer ćemo imati ugrađene brojače potrošnje električne energije i vode. Moći ćemo da planiramo uštede na godišnjem nivou u periodu koji je pred nama da ne dođemo u situaciju da jedna siromašna BiH troši tri puta više električne energije i vode od bogate Švedske", istakao je Šarović.

Konstatovao je da 85 posto zgrada u BiH ne zadovoljava ni minimalne uslove koji se odnose na njihovo utopljavanje.

Bergstromova je kazala da ovaj projekat jedan od primjera približavanja BiH EU.

"Cilj ovog projekta je energetska efikasnost i ušteda", rekla je Bergstromova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije