Privreda

Engdal: Prioritet EU danas nije Bosna i Hercegovina

Engdal: Prioritet EU danas nije Bosna i Hercegovina
Engdal: Prioritet EU danas nije Bosna i Hercegovina

BANJALUKA - Viliam Engdal, jedan od najznačajnijih evropskih geopolitičara rekao je da Balkan ima ogroman potencijal te da evropske integracije nisu jedini put kojim se mora kretati jer postoje i druge alternative.

"Prioritet EU danas nije Bosna i Hercegovina, ni Srbija, svakako ne Turska. Ukrajina je na teži način naučila da je EU "pridruženo članstvo" okrutna podvala koja služi samo kao geopolitički trik Vašingtona i američkog Stejt Departmenta, koji je nametnut Briselu, da pokida blisku ukrajinsko-rusku ekonomsku uniju", rekao je Engdal za portal Udruženja ekonomista 'Swot'.

On je rekao da je priča da "EU nema alternativu" iluzija koju drugi promovišu te da svakako postoje altenrative dominaciji Brisela, EU i NATO-a.

Govoreći o potencijalima Balkana, Engdal je rekao da je on lijepo pozicioniran i da može da bude most između Istoka i Zapada, Sjevera i Juga te da se vrlo lako može orjentisati, kako kaže prema najpozitivnijem ekonomskom razvoju u novijoj istoriji svijeta, koju u svojim spisima naziva evroazijski vijek.

"Ako se potencijali razvoja jedan pojas, jedan put (OBOR) ili Novi ekonomski put svile projekat Kine, udružen sa Rusijom i državama evroazijske ekonomske unije, pravilno razumije, imate izvrsnu priliku, zahvaljujući vašem geografskom položaju. Pogledajte na karti Evro-Aziju, uključujući Evropu i Bliski istok. Pogledajte Kinu, Rusiju i zemlje centralne Azije, Bjelorusiju, Iran", rekao je Engdal.

Takođe naglasio je da te zemlje stvaraju, grade potpuno nova tržišta proširenjem mreže trgovine, grade luke dubokih voda, željeznice velike brzine, cjevovoda energenata itd..

"Oni podržavaju razvoj nacionalnih valuta sa zlatnom rezervom, nezavisnom od dolara, dolara koji je danas papirna valuta, čija je rezerva industrija SAD-a, temeljena na bankrotu i dugovanjima. Pogledajte gdje je Balkanu u ovom kontekstu. Prelijepo pozicioniran da postane dinamičan dio ovoga", rekao je Engdal.

(swot.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije