Privreda

"Epl" dostigao vrijednost od tri biliona dolara

"Epl" dostigao vrijednost od tri biliona dolara
Foto: Ilustracija | "Epl" dostigao vrijednost od tri biliona dolara

SAN FRANCISKO - "Epl" je postao prva kompanija koja je na berzi dostigla vrijednost od tri biliona dolara, da bi dan završila neznatno ispod te granice.

Investitori očekuju da će proizvođač mobilnog telefona "ajfon" nastaviti da predstavlja privlačne proizvode dok se širi na tržištima automatizovanih automobila i virtualne realnosti.

Tokom prvog dana trgovanja u 2022. godini, pojedinačna akcija kompanije iz Silicijumske doline dostigla je vrijednost od 182,88 dolara, što je vrijednost čitave kompanije podiglo na preko tri biliona dolara.

Kasnije je cijena akcije opala za 2,5 odsto, na 182,01 dolar, pa je "Eplov" tržišni kapital završio berzanski dan na 2,99 biliona dolara.

Najvrjednija svjetska kompanija očekuje da će potrošači u ovoj godini nastaviti da kupuju "ajfone", "mekbukove" i servise poput "epl TV-a" i "epl mjuzika".

"Epl" je dostigao granicu od dva biliona dolara zajedno sa "Majkrosoft korporacijom", koja sada ima vrijednost od oko 2,5 biliona dolara.

"Alfabet", "Amazon" i "Tesla" su prešli granicu od bilion dolara, a saudijska "Oil korporacija" vrijedi oko 1,9 biliona dolra, navodi se u podacima kompanije "Refinitiv".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije