Privreda

Erdoan: Ekonomski odnosi sa SAD će dostići pun potencijal

Erdoan: Ekonomski odnosi sa SAD će dostići pun potencijal
Foto: NN Arhiva | Erdoan: Ekonomski odnosi sa SAD će dostići pun potencijal

NJUJORK - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da očekuje da ekonomski odnosi Turske i SAD napreduju i dostignu puni potencijal.

On je tokom događaja koji je organizovao Poslovni savjet Turske i SAD u Njujorku podsjetio poslovne ljude širom Amerike da savezništvo Ankare i Vašingtona traje već 70 godina.

"Ta naša vrlo posebna i čvrsta saradnja godinama je doprinosila miru, stabilnosti i bezbjednosti širom svijeta. Ključni događaji koji su se desili u posljednje vrijeme još jednom su pokazali značaj i vrijednost strateškog partnerstva naših zemalja", rekao je Erdogan.

Erdogan je izrazio uvjerenje da se povremene razlike u mišljenju između Turske i SAD mogu prevazići uz pomoć dijaloga, solidarnosti i međusobnog poštovanja.

Napominjući da i predsjednik SAD Džozef Bajden smatra da je razvoj ekonomskih odnosa sa Turskom moguć i neophodan, Erdogan je potvrdio riješenost dvojice lidera da prošire bilateralnu trgovinu na vrijednost od 100 milijardi dolara, što smatra realnim i lako dostižnim ciljem, uz odgovarajuće korake, prenijela je Anadolija.

Prema njegovim riječima, obim bilateralne trgovine između SAD i Turske porastao je prošle godine na 21 milijardu dolara, uprkos pandemiji kovid 19.

Erdogan se nada da će obim trgovine do kraja godine dostići 25 milijardi dolara.

Turski predsjednik naveo je da je raznolikost polja saradnje jedno od sredstava jačanja ekonomskih i trgovinskih odnosa, uz napomenu da polje energetike pruža "ozbiljne mogućnosti za obje zemlje". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije