Privreda

Erdoan: Novi istanbulski aerodrom potpuno gotov do 2028.

Erdoan: Novi istanbulski aerodrom potpuno gotov do 2028.
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Novi istanbulski aerodrom potpuno gotov do 2028.

ISTANBUL - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan najavio je da će novi istanbulski aerodrom, koji je danas otvoren nakon prve faze izgradnje, biti potpuno gotov, sa svim sadržajima, do 2028. godine.

"Ovaj aerodrom će nastaviti da se širi u narednih 10 godina i do 2028. biće gotove sve četiri faze projekta i svi dodatni sadržaji", rekao je Erdoan na svečanosti otvaranja aerodroma, kojoj je među uglednim državnicima iz cijelog svijeta prisustvo i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Novi istanbulski aerodrom je projektovan da bude najveći na svijetu i moći će da primi godišnje 200 miliona putnika.

Aerodrom je otvoren na Dan Republike Turske, koja obilježava 95. godišnjicu.

"Danas slavimo otvaranje jednog od najvećih aerodorma u svijetu, koji počinje sa radom, imamo ugledne goste iz cijele Turske, ali i svijeta", kazao je Erdoan.

Turska će biti simbol prosperiteta s obzirom da je po privrednom razvoju među 10 prvih svjetskih ekonomija i biće sa svojim prijateljima simbol mira u regionu, poručio je Erdoan.

On je u ime Turske izjavio saučešće porodičama žrtva u avionskoj nesreći u Indoneziji i cijelom indonežanskom narodu.

Erdoan je istakao da je Istanbul ''dragulj'' između dva mora i da će sa novim aerodromom postati važan regionalni hab i čvorište avio saobrahaja u tom dijelu svijeta

"Ovo je sjajan projekat za našu zemlju, ali i primer za druge projekte u budućnosti. Mi nismo izgradili ovako veliki aerodorm samo za našu zemlju već i za cijeli svijet", naglasio je predsjednik Turske.

Istakao je da je novi istanbulski aerodrom ''pametan'' aerodrom koji koristi vještačku inteligenciju i ima energetski pametnu zgradu, koja štedi energije.

Kako je rekao, aerodrom Ataturk će kada novi istanbulski aerodorm bude potpuno operativan biti zatvoren za redovne putničke letove, ali će ostati aerodrom i koristiće se za druge potrebe.

Dodao je da je vrijednost projekta oko 10 miliiijardi evra, kao i da će država od te koncesije imati prihod, više od 30 milijardi evra zajedno sa naplaćenim taksama.

Predsjednik parlamenta Turske Binali Jildirim je pozdravio goste i poželeo im dobrodošlicu.

Naglasio je da završena prva faza izgradnje tog velikog aerodroma koji će nakon četvrte faze biti najveći na svijetu.

"San je postao stvaran", rekao je Jildirim i naglasio da su u taj aerodrom ugrađene najnovine tehnologije - state of the art.

Jildirim je, takođe, izjavio saučešće porodicama nastradalih u avionskoj nesreći u Indoneziji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije