Privreda

Ericsson riješio spor oko patenata sa Samsungom

Ericsson riješio spor oko patenata sa Samsungom
Foto: Image by Kurniadi Ilham from Pixabay | Ericsson rijesio spor oko patenata sa Samsungom

Ericsson je postigao višegodišnji sporazum o globalnim patentnim licencama sa Samsungom, rekao je švedski proizvođač telekom opreme. Tako se završio spor koji je pogodio prihod prvog kvartala.

Kompanija ipak nije željela da otkrije koliko godina će ugovor, koji uključuje patente za sve ćelijske tehnologije, trajati. Rekla je da sada očekuje da će prihod od licenciranja patenata u drugom tromjesečju iznositi od 237 miliona dolara.

Nagodba, kojom se završavaju tekuće parnice u nekoliko zemalja, obavljena je u rekordnom roku, jer sporovi oko patenata između tehnoloških kompanija često mogu da traju godinama.

Trenutni spor započeo je u decembru, dok je posljednji sukob između dvije kompanije bio 2012. godine i trebalo je dve godine da se riješi.

Ugovor o unakrsnoj licenci pokriva prodaju mrežne infrastrukture i telefona od 1. januara 2021. godine, navodi se u saopštenju. Kompanije su odbile da otkriju uslove i pozivaju se na povjerljivost.

Ericsson svake godine ulaže oko 40 milijardi kruna u istraživanje i ima portfelj od više od 57.000 patenata.

Njegov nordijski rival Nokia, koji takođe ima značajan portfelj patenata, riješio je patentno pitanje sa Samsungom ranije ove godine.

(Telegraf Biznis)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije