Privreda

Esencijalna lista lijekova "zaboljela" domaće kompanije

Esencijalna lista lijekova "zaboljela" domaće kompanije
Foto: Ilustracija | Esencijalna lista lijekova "zaboljela" domaće kompanije

BIHAĆ - Zbog esencijalne liste lijekova koju je nedavno usvojila Vlada USK podiglo se dosta prašine, a njeno objavljivanje izazvalo je nezadovoljstvo domaćih proizvođača lijekova koji tvrde da su neravnopravni u odnosu na inostranu konkurenciju.

Najglasniji su iz domaće farmaceutske kompanije "Bosnalijek" iz Sarajeva, koji smatraju da je esencijalna lista lijekova donesena na nezakonit način i da favorizuje strane proizvođače lijekova.

Prema riječima Jasmine Korde, portparola "Bosnalijeka", oni će u narednom periodu iskoristiti sva potrebna pravna sredstva da ospore usvojenu listu i ishode donošenje nove i zakonite.

"Esencijalna lista lijekova koju je usvojila Vlada nije u skladu sa Zakonom o lijekovima FBiH, također zakonska procedura prilikom njenog donošenja nije ispoštovana, o čemu smo obavijestili sve nadležne institucije", istakla je Korda.

Prema njenim riječima, najveće zamjerke su što prilikom usvajanja pomenute liste lijekova nije ispoštovana propisana kvota o zastupljenosti domaćih farmaceutskih proizvoda.

Ministar zdravstva USK Hazim Kapić odbacuje ove optužbe i kaže kako je sve urađeno zakonito i transparentno.

"Nikoga ne preferiramo, svi proizvođači su imali jednak i ravnopravan tretman, to tvrdim odgovorno. Druga stvar je šta se podrazumijeva i šta se može podrazumijevati pod pojmom domaći proizvođač, ako je Vlada FBiH prodala njihove dionice stranim kompanijama", tvrdi Kapić.

S obzirom na to da na usvojenoj esencijalnoj listi lijekova nedostaje oko 30 farmaceutskih proizvoda, što je naknadno pripisano tehničkoj grešci, pristupilo se donošenju dopunske liste i ovaj proces je, prema riječima ministra Kapića, izložen brojnim pritiscima.

Inače, esencijalna lista lijekova u Unsko-sanskom kantonu pune dvije godine nije usklađivana s takvom listom na nivou FBiH, tako da je sa 388 lijekova, koliko je ranije sadržavala, povećana na 842 farmaceutska proizvoda.

Njena vrijednost je procijenjena na oko 20 miliona maraka, a prema riječima dobrih poznavalaca prilika u ovoj oblasti, radi se o pravom osinjem gnijezdu jer se na ovom terenu sukobljavaju interesi velikih farmaceutskih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije