Privreda

Evidentno smanjenje stočarske proizvodnje

Evidentno smanjenje stočarske proizvodnje
Foto: N.N. | Evidentno smanjenje stočarske proizvodnje

KOSTAJNICA - Na području opštine Kostajnica smanjuje se obim stočarske proizvodnje zbog usitnjenosti posjeda, nesigurnosti tržišta i porasta cijena stočne hrane, rekao je Srni viši stručni saradnik za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opštinske poljoprivredne službe Miroslav Stijak.

Stijak je istakao da, iako postoje uslovi i kapaciteti za stočarsku proizvodnju, ova tradicionalna vrsta poljoprivredne proizvodnje u opštini Kostajnica ima tendenciju smanjenja.

Prema njegovim riječima, u oblasti govedarstva lokalni proizvođači su usmjereni uglavnom na proizvodnju mlijeka, ali je ove godine došlo do značajnog pada otkupljenih količina mlijeka.

"Na pet sabirnih centara mlijeka otkupljeno je 220.476 litara što je manje nego prethodnih godina, a ovo smanjenje je posljedica primjene `Pravilnika o kvalitetu svježeg sirovog mlijeka i uslovima za rad ovlaštene laboratorije`, kao i ostalih pravilnika koji regulišu oblast proizvodnje i otkupa mlijeka", rekao je Stijak, navodeći da je poseban problem ukidanje kvota za mlijeko u EU, te prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

Stijak je dodao da značajan broj domaćinstava uzgaja svinje i ovce, ali uglavnom za vlastite potrebe, dok se tovom junadi bavi manji broj proizvođača koji godišnje utove oko 100 grla, što ni približno ne popunjava raspoložive kapacitete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije