Privreda

Evropska unija daje 760.000 evra za razvoj turizma

Evropska unija daje 760.000 evra za razvoj turizma
Foto: Ustupljena fotografija | Evropska unija daje 760.000 evra za razvoj turizma

UGLJEVIK - U okviru kontinuirane podrške razvoju održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je izdvojila 760.000 evra bespovratnih sredstava za pet opština koje se nalaze u Federaciji i Republici Srpskoj u regiji Majevica. Opštine Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik zajedno rade na uspostavljanju novih turističkih ponuda na području regije Majevica i Podmajevica s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i poslovnih mogućnosti u ovom dijelu zemlje.

Regija Majevice i Podmajevice poznata je po svom bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu i prirodnim ljepotama. Ovaj kraj ima brojne prednosti za turiste, uključujući bogatu gastronomsku ponudu, seoski turizam, te mogućnosti za biciklizam i trail trčanje. Međutim, prilike za dalji razvoj turizma ograničene su neadekvatnom infrastrukturom. S ciljem pružanja podrške, EU finansira obnovu Planinarskog doma "Crveno brdo" u Ugljeviku, Nekropole stećaka "Međeđa", srednjovjekovnog spomenika kulture u Sapni, izvor sumporne vode u Loparama, uređenje prirodnog Humačkog jezera u Čeliću, te obnovu Bosanskog kulturnog centra u Teočaku.

"Zadovoljstvo je zajedno sa lokalnim vlastima iz pet opština raditi na razvoju ovog područja kako bismo postavili temelje za održivi turizam. Naša podrška ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta i pružanje jedinstvenog rekreativnog resursa za građane, ali i turiste. Turizam može i treba da bude izvor ekonomskog rasta, a BiH treba da iskoristi potencijal koji ima. Ovaj projekat još jednom pokazuje da zajednički rad daje najbolje rezultate za građane", rekao je Stefano Ellero, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH.

U prisustvu lokalnih vlasti iz pet opština, građana i medija, predstavljeni su završeni radovi na uređenju majevičkog bisera, Humačkog jezera, prirodnog jezera na obroncima planine, između naselja Gornji Humci i Sitari. Budući da je jezero bogato ribom, privlačno je ljubiteljima ribolova i stoga ima veliki potencijal za razvoj ribolovnog turizma. EU je finansirala uređenje Humačkog jezera, pristupnih staza i kupališta, što će omogućiti razvoj sportsko-rekreativnog turizma.

Projekat "EU za lokalne zajednice" finansira Evropska unija s ciljem poboljšanja životnog standarda građana i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekat implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa partnerskom organizacijom "Help".

Pored ovog projekta, Evropska unija je obezbijedila 700.000 evra bespovratnih sredstava za izgradnju infrastrukturnih objekata i mnoštvo manjih projekata u regiji Majevica kroz projekat "Možemo bolje", inicijativu koju implementiraju OEBS, UN i Savjet Evrope s ciljem jačanja društvene kohezije i promovisanja saradnje. Ove aktivnosti su sprovedene u saradnji sa lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije