Privreda

Pratite nas na Google news

FAZ: Crna Gora postaje prva evropska žrtva kineske dužničke diplomatije

FAZ: Crna Gora postaje prva evropska žrtva kineske dužničke diplomatije
Foto: Image by Сергей Петров from Pixabay | FAZ: Crna Gora postaje prva evropska žrtva kineske dužničke diplomatije
N.N.

Evropska unija neće pomoći Podgorici da vrati kineski kredit od milijardu evra koji stiže na naplatu. Time Crna Gora postaje prva evropska žrtva "kineske dužničke diplomatije“, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

"Milijardu evra kredita je mnogo novca. Posebno kada zemlja ima godišnji BDP od četiri milijarde", piše "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) o dužničkoj klopci koja se zatvara oko Crne Gore.

Zvanična Podgorica je sada tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za dionicu auto-puta. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge dionice druma.

Auto-put od Bara do granice sa Srbijom trebalo bi da ima 177 kilometara. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, već dio od Podgorice do Kolašina košta milijardu evra, a ostalo bi moglo da bude još skuplje.

Prema pisanju frankfurtskog lista, korona je "urušila" ekonomiju male balkanske države koje zavisi od turizma. Za ovu godinu Svjetska banka očekuje tri odsto rasta.

Sredinom godine dolaze na naplatu prve rate kredita kineske Eksim banke sa kamatom od dva odsto.

"Izgleda da je u vidu Crne Gore jedna evropska država postala žrtva kineske dužničke diplomatije koja nastaje oko Novog puta svile", piše "FAZ".

"To nije iznenađenje", kaže Sebastijan Horn, istraživač Instituta za svjetsku privredu na Univerzitetu u njemačkom Kilu.

"Auto-put koji je finansirala i gradila Kina od početka je imao nerealnu procjenu isplativosti i premašivao je sposobnost zemlje da se zaduži", dodaje Horn za "FAZ".

Ovaj stručnjak podsjeća da je niz zemalja prethodnih mjeseci potražilo finansijsku podršku u međunarodnim organizacijama zbog dugova prema Kini. Među njima su Ekvador, Kenija, Etiopija i Pakistan.

Mario Holcner, šef bečkog trusta mozgova koji se bavi istočnom Evropom, podsjeća da je Kina kao zalog rezervisala sebi crnogorsko zemljište, ukoliko kredit ne bude vraćen.

"Evropska unija naravno ima mogućnost da dugoročno veže Crnu Goru za sebe ukoliko finansijski podrži zemlju", prenosi "FAZ" Holcnerove riječi.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije