Privreda

FBiH neće ostati bez gasa

FBiH neće ostati bez gasa
Foto: N.N. | FBiH neće ostati bez gasa

SARAJEVO - Federacija BiH i Sarajevo neće ostati bez gasa jer ne postoji nikakav ugovor sa preduzećem "Gas promet" sa Pala i oni nisu kompanija sa kojim "BH-gas" dogovara transport nego je to "Srbijagas", kazao je danas u Sarajevu Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva BiH.

On je dodao da je informacija koja se juče pojavila u medijima  da će Federacija od 1.oktobra ostati bez ovog energenta obični spin jer je kompanija "BH-gas" ispunila sve svoje obaveze prema distributeru "Srbijagasu".

Džindić je kazao da ugovor prema "Srbijagasu" ističe 30. septembra i da je već spreman drugi.

"Svi aneksi su već dogovoreni. Postoji jedino problem sa tačkom gdje će se preuzimati transport u BiH obzirom da 'Srbijagas' predlaže da tačka bude na sredini Drine. To za nas nije prihvatljivo jer bi za tako nešto trebalo da dodatno edukujemo ronioce i obezbijedimo čamce. Stoga mislimo da je najbolje da tačka preuzimanja ostane u Zvorniku, kao i do sada", kazao je Džindić.

On je istakao da je najveći problem što ne postoji zakon na nivou BiH kada je u pitanju gasna politika.

"Nije mi jasno zbog čega resorni ministar u Vijeću ministara Mirko Šarović još nikada taj zakon nije uputio u proceduru", kazao je Džindić.

Jasmin Salkić, generalni direktor "BH-gasa", kazao je danas da građani Sarajeva neće ostati bez gasa jer je ovo preduzeće ispunilo sve svoje obaveze prema "Gaspromu" kao i prema "Srbijagasu".

"Juče smo dobili uvjerenje od predstavnika 'Srbijagasa' da neće obustaviti distribuciju gasa u FBiH", kazao je Salkić.

Na konstataciju novinara da su juče predstavnici  kompanije "Gas promet" sa Pala kazali da su od "Srbijagasa" preuzeli 19 kilometara gas mreže, Salkić je rekao da "oni o tome ništa ne znaju", što je potvrdio i ministar Džindić, te da to ne mijenje ništa obzirom da "Gas promet" ne može biti distributer jer ne postoji zakon na nivou BiH koji to omogućava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije