Privreda

Pratite nas na Google news

FCA povukao ponudu za spajanje sa Renoom

FCA povukao ponudu za spajanje sa Renoom
Foto: Ilustracija | FCA povukao ponudu za spajanje sa Renoom
Tanjug

PARIZ - Američko-italijanska Grupa Fiat-Krajsler (FCA) povukla je ponudu za spajanje s francuskim proizvođačem automobila Renoom, čime je propao ugovor vrijedan 35 milijardi američkih dolara.

Američko-italijanska grupa saopštila je da se povlači iz projekta zato što smatra da politička klima u Francuskoj ne bi doprinijela njegovom uspjehu.

Rukovodstvo Renoa, proizvođača automobila u kojem država Francuska ima udio od 15 odsto, većalo je prethodno u srijedu šest sati o ponudi FCA o spajanju nakon čega je saopštilo da će, po preporuci francuske vlade, odluku donijeti kasnije.

Francuska vlada je poslije odluke FCA saopštila da je taj ugovor propao jer je Pariz bio zaokupljen očuvanjem Renoove povezanosti s japanskim proizvođačem automobila Nisanom.

"To nema nikakve veze sa udjelom francuske države, to nema nikakve veze s bilo kakvom političkom intervencijom", rekao je Rojtersu visoki zvaničnik francuskog ministarstva finansija.

Asošiejted pres navodi da je iznenađujuća odluka FCA zapanjila automobilsku industriju i da je usledila zbog nesuglasica oko mogućnosti da u partnerstvo FCA i Renoa uđe i Renoov dugogodišnji partner Nisan.

Da je plan o ujedinjenju FCA i Renoa uspio, stvorio bi se treći najveći proizvođač automobila na svijetu, navodi AP.

AP dodaje da je predsjedavajući grupe Fiat-Krajsler Džon Elkan, međutim, odlučio da povuče ponudu pošto je bord Renoa posle sastanka koji je trajao do kasno u noć saopštio da im je potrebno još vremena za konačnu odluku jer čekaju na blagoslov Nisana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije