Privreda

FERK odbio zahtjev EPBiH: Cijene struje ostaju iste

FERK odbio zahtjev EPBiH: Cijene struje ostaju iste
Foto: Pixabay/Ilustracija | FERK odbio zahtjev EPBiH: Cijene struje ostaju iste

SARAJEVO - Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, dati saglasnost na zahtjev JP “Elektroprivreda BiH” za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.

Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a, neslužbeno je potvrđeno za portal Avaza.

Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako obavijestiti javnost.

Podsjetimo, iz EPBiH su prije tri sedmice prema FERK-u uputili zahtjev za promjenu cijena električne energije s prijedlogom cjenovnog modela.

Prijedlog modela podrazumijeva tri tarife – zelenu, plavu i crvenu, koje bi se u obračunu primjenjivale u ovisnosti od količine utrošene električne energije.

Nakon toga, oglasili su se i iz FERK-a i kazali:

“Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da isti nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača.

Naime, navedeni prijedlog nije u skladu sa članom 18. stav (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača u kome je propisano, između ostalog, da je javni snabdjevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se snabdijevaju kod javnog snabdjevača.

S obzirom na to, nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene snabdijevanja zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog ovog javnog preduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.

Za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste”, podvukli su iz FERK-a.

Takođe, donijeli su niz drugih odluka i rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije