Privreda

Fabrikama "Sportek" i "Dermal" korona nije poderala đonove

Fabrikama "Sportek" i "Dermal" korona nije poderala đonove
Foto: Srna | Fabrikama "Sportek" i "Dermal" korona nije poderala đonove

KOTOR VAROŠ - Fabrike "Sportek" i "Dermal" iz Kotor Varoša održale su proizvodnju uprskos pandemiji i resurs su i ove lokalne zajednice i Republike Srpske.

Poručeno je to juče prilikom posjete Željke Cvijanović, predsjednice Srpske, ovim fabrikama, koje zajedno zapošljavaju više od 3.000 radnika.

Cvijanovićeva je izjavila da je Tvornica obuće "Sportek" primjer uspješne proizvodnje, ne samo s aspekta proizvoda koji ovdje nastaju, nego i s aspkekta odgovornosti prema lokalnoj zajednici, radnicima i cijeloj Srpskoj.

"S ponosom sam obišla proizvodnju, gdje je vidiljiv način dobre organizacije i uloženo dosta truda. Ovo nije važno samo za lokalnu zajednicu, nego i za cijelu Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je, nakon obilaska proizvodnih pogona "Sporteka", istakla da je impresivno što u Srpskoj postoji ovakva proizvodnja kojom se može snabdjeti svjetsko tržište i da neka najpoznatija sportska imena upravo nose sportsku obuću koja je proizvedena u Kotor Varošu.

"Zadovoljstvo je kada vidimo da je veliki broj radnika ovdje uposlen, da se poštuju naši zakoni i sve obaveze koje poslodavac treba da ispuni i prema radnicima i prema državi", poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, doprinos ukupnoj zaposlenosti je ogroman.

"Jasno je koja su to izdvajanja i za budžet i koja se obezbjeđuju za radnike. Oduševljena sam onim što sam vidjela ovdje, ovo je nešto što možemo naći samo na svjetskom nivou i kada pogledate broj proizvodnih hala i način ukupne organizacije i poslovanja", navela je Cvijanovićeva.

Miljan Maksimović, menadžer proizvodnje u Tvornici obuće "Sportek", istakao je da ova firma postoji od 2005. godine, da trenutno ima oko 2.000 zaposlenih, s ukupnom proizvodnjom od 15.000 pari gotove obuće na dnevnom nivou.

"U proteklom periodu pandemije imali smo jako mnogo poteškoća da sačuvamo sva radna mjesta, ali zahvaljujući naporima poslodavca, komitenata i institucija Republike Srpske uspjeli smo da danas imamo istu proizvodnju kao i prije pandemije", rekao je Maksimović.

On je dodao da se proizvodi koji ovdje nastaju plasiraju širom svijeta te da najveća svjetska sportska imena nose njihovu obuću.

Maksimović je zahvalio na pomoći koju je Vlada Srpske obezbijedila za sva preduzeća u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da je Fabrika obuće "Dermal" u Kotor Varošu veliki resurs ne samo ove lokalne zajednice, nego i Republike Srpske. Dodala je da je riječ o poslodavcu koji zna svoj posao, izvršava obaveze prema radnicima i prema državi te ima viziju.

"Ovaj poslodavac je prateći tu viziju uspio da napravi uspješan kompleks ovdje u Kotor Varošu i da proširi svoj posao i na opštinu Kneževo. Zahvalna sam im jer Republika Srpska bez ovakvih ljudi i ovakvih firmi ne može ni da opstane ni da funkcioniše", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se u ovoj fabrici poštuju sve epidemiloške mjere, kako bi radnici bili što je moguće više zaštićeni.

"Dobra okolnost je što ovdje nije prestajala proizvodnja tokom pandemije virusa korona, što se proces rada odvijao i tokom složenih situacija", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je navela da uvijek pruža podršku dobro uređenom i uspješnom kolektivu, koji mnogo znači i radnicima i svima u Republici Srpskoj.

Radenko Bubić, direktor i vlasnik Fabrike obuće "Dermal", podsjetio je da se ovo preduzeće bavi proizvodnjom obuće u dvije opštine.

"U Kotor Varošu zapošljavamo 830 radnika, a u Kneževu njih 300. U ovo teško vrijeme pandemije borili smo se da ne prekinemo proizvodnju i čak smo od marta do početka avgusta uposlili novih 200 radnika", rekao je Bubić.

On je dodao da je pandemija ipak ostavila posljedice na ovo, kao i na sva druga preduzeća u Srpskoj.

"Imali smo i zaraženih radnika i mnogo njih u izolaciji, zbog čega nam je pomoć Vlade bila od ogromnog značaja", napomenuo je Bubić.

Vlasnik "Dermala" je dodao da je ovo preduzeće u avgustu otvorilo novi pogon u Kotor Varošu veličine 2.000 metara kvadratnih te da je u toku gradnja pogona u Kneževu na 3.000 kadrata.

"U Kneževu smo u završnoj fazi izgradnje i očekujemo da ćemo u novembru početi proizvodnju u novom pogonu, gdje od Nove godine planiramo i otvaranje još 50 ili 60 radnih mjesta", rekao je Bubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije