Privreda

Farme "drhte" zbog afričke kuge

Farme "drhte" zbog afričke kuge
Foto: N.N. | Farme "drhte" zbog afričke kuge

BANJALUKA - Iako u BiH do sada nisu zabilježeni slučajevi pojave opasne bolesti afričke kuge svinja, zbog povećanog rizika Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kontinuirano prate stanje u ovoj oblasti, a preduzete su i preventivne mjere na njenom sprečavanju.

Naime, nakon što se afrička kuga svinja pojavila u Rumuniji, Srbija je sazvala vanrednu sjednicu Savjeta Upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije kako bi preduzeli adekvatne korake, dok je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Hrvatske, naredio odstrel divljih svinja do biološkog minimuma zbog bojazni da će afrička kuga ugroziti farme svinja i mesnu industriju.

"Ministarstvo je poslalo dopis veterinarskim organizacijama i inspekcijama, lovačkom savezu, kao i veterinarskim laboratorijama RS da u skladu sa svojim nadležnostima obavijeste vlasnike farmi svinja o povećanom riziku za pojavu afričke kuge svinja u našoj zemlji i preduzmu sve preventivne mjere kao i mjere biosigurnosti u cilju sprečavanja ulaska ove bolesti", istakli su za "Nezavisne" u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Istakli su da u RS nisu zabilježeni slučajevi pojave ove visokokontagiozne virusne zarazne bolesti domaćih i divljih svinja, ali, kako kažu, Ministarstvo u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH redovno prati širenje afričke kuge svinja u Evropi, te u skladu s tim donose se mjere zabrane uvoza živih svinja i određenih proizvoda iz država i regija u kojima je ova bolest potvrđena.

"Kako trenutno nema efikasne vakcinacije ili liječenja, najbolja strategija protiv ove bolesti za zemlje u kojima nema bolesti je sprečavanje ulaska virusa kroz poboljšanu kontrolu granica, pravilno podizanje svijesti i poboljšanu biološku sigurnost", kazali su u Ministarstvu te dodali da je sprečavanje unosa virusa moguće i kroz ograničavanje kretanja divljih svinja.

Naveli su da zbog brojnosti divljih svinja u RS, koja je u okviru proračunatih kapaciteta prirodnih uslova i udaljenosti od zemalja gdje je registrovana pojava afričke kuge, zasad nisu uvedene vanredne mjere koje se odnose na masovniji odstrel.

"Ministarstvo putem Lovačkog saveza RS, korisnika lovišta, instituta i veterinarskih ambulanti aktivno prati zdravstveno stanje populacije divljih svinja u lovištima RS", zaključili su u Ministarstvu.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH su kazali da ukoliko od zaštićene divljači nastupi direktna opasnost, federalni ministar može odobriti odstrel, odnosno smanjenje broja zaštićene divljači na osnovu zahtjeva zainteresovanih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i nadležne veterinarske službe.

"Ovo ministarstvo do sada nije zaprimilo ovakve zahtjeve", navode u ovom ministarstvu.

Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS, kazao je da bi pojava afričke kuge na farmama domaćih svinja izazvala ogromnu štetu opasnu po ekonomiju jedne zemlje.

"Činjenica da je Danska bila spremna da uloži 4,6 miliona evra u stavljanje ograde na granice svoje zemlje zbog divljih svinja i zaštite od ove bolesti govori koliko je to opasna bolest i kakav je strah od nje", pojasnio je Bošković te dodao da ova bolest nije opasna po ljude.

Naglasio je da se afrička kuga ne prenosi samo direktnim kontaktom životinja, nego čak i ako su životinje bile u istom prevoznom sredstvu, a i putem krpelja.

"Za afričku kugu ne postoji vakcina. Kada bi se na farmi domaćih svinja pojavila ova bolest, svinjama se uopšte ne bi moglo pomoći. Čak i kada se klasična kuga pojavi, zakon je jasan: te životinje treba ubiti, nema liječenja, to je virusno oboljenje", ističe Bošković za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije