Privreda

Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji

Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji
Foto: Pixabay | Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji

BIJELJINA - Virus afričke kuge svinja ponovo je registrovan na području Semberije u Republici Srpskoj, i to na velikoj farmi sa blizu 1.000 svinja, a farmeri iz Srpske ističu da su krivci za izbijanja ove zaraze pojedini farmeri, ali i klaoničari, zbog nepoštovanja mjera.

Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da su sada svi uzgajivači svinja u  velikom strahu.

"Pojedinci i dalje rade jednu veliku neozbiljnost, odnosno ne pridržavaju se mjera koje su bile propisane, tako da je sve to dovelo do toga da  imamo pojavu afričke kuge", kazao je Maljičić.

Ističe da farmeri, ali i sami klaoničari, uopšte ne vode računa, ali i  potcjenjuju opasnost afričke kuge, kako kaže Maljičić, zbog sitnog ličnog interesa.

"U ovoj situaciji, kako su se pojedini ophodili prema virusu afričke kuge, nas iz Udruženja i ne čudi pojava upravo zaraze, tako da je sada ugrožen cijeli sistem svinjarstva", pojasnio je Maljičić i dodao da je da ono čega se sada boje to da se virus raznio po Semberiji.

Kako je rekao, sve svinje koje su zaražene nisu bile obilježene te je dodao da veliki problem predstavlja i to što se krilo da su ove životinje zaražene afričkom kugom.

Ističe da je jedan od velikih problema i to što u Bijeljini ne postoji stočno groblje, gdje bi te životinje mogle biti uništene.

Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uputio je apel farmerima da podignu na najviši nivo odgovornost i sprovođenje biosigurnosnih mjera.

"Pojava afričke kuge svinja na farmi u Bijeljini može ugroziti proces ponovnog useljavanja životinja na farme", upozorio je Bursać.

Istakao je  da resorno ministarstvo stalno apeluje da se poštuju biosigurnosne mjere, a donesen je i pravilnik o tim mjerama, te je naglasio da je uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja jedini garant da je riječ o zdravim životinjama.

Negoslav Lukić,  pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske, rekao je da će biti utvrđeno kako se virus afričke kuge svinja pojavio na velikoj farmi u Semberiji, dodajući da je juče trebalo da počne eutanazija zaraženih svinja.

Naveo je da će sve životinje na farmi gdje je potvrđena svinjska kuga biti eutanazirane i konstatovao da Bijeljina i dalje nema obezbijeđeno stočno groblje, što je obaveza svake lokalne uprave u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

"Nažalost, stočna groblja nisu obezbijeđena u Bijeljini. Postoje dvije lokacije za koje mi je rečeno da će na jednoj od njih biti zbrinute eutanazirane životinje" rekao je Lukić.

Dodao je da je Republiku Srpsku afrička kuga svinja do sada koštala 25 miliona KM direktne štete, kao posljedica neodgovornog ponašanja ljudi, odnosno zbog ilegalnog prometa životinja.

Iz Odjeljenja za poljoprivedu grada Bijeljina rekli su da će u srijedu  biti završena eutanazija i zakopavanje životinja, na parceli koja je najvjerovatnije u vlasništvu grada.

"Ekipe su na terenu i rade, najmanji problem je stočno groblje, uvijek se pronađu parcele", kazali su iz ovog odjeljenja.

Posljednji slučaj afričke kuge svinja na području Semberije zabilježen je 12. januara.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije