Privreda

Farmeri traže pomoć države

Farmeri traže pomoć države
Foto: N.N. | Farmeri traže pomoć države

HAMBURG - Njemački farmeri zatražili su pomoć od oko milijardu evra zbog štete na usjevima usljed suše i talasa vrućine.

Predsjednik Udruženja njemačkih farmera Joakim Rukvid rekao je da je suša načinila štetu od oko 1,4 milijarde evra na usjevima žitarica samo ove godine.

Loše vremenske prilike, uključujući talas vrućine i nedostatak kiše, oštetile su usjeve u Francuskoj, NJemačkoj i zemljama Baltika, a na pomolu je i nestašica stočne hrane usljed štete na usjevima kukuruza i trave.

"Skupa hrana za životinje moraće da se kupuje", rekao je Rukvid njemačkom televizijskom kanalu ZDF.

Međutim, njemački ministar poljoprivrede Julija Klokner izjavila je za njemačku televiziju da je potrebna jasnija nacionalna slika i da će Vlada sačekati izvještaj Ministarstva krajem avgusta.

"Tek tada ćemo imati pravu predstavu situacije u NJemačkoj", rekla je Kloknerova, dodajući da regionalne pokrajinske vlade mogu da pruže lokalnu pomoć ako je potrebno.

Til Bakhaus, ministar poljoprivrede u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, pozvao je Vladu da proglasi vanredno stanje za farmere, ocijenivši da odluka u avgustu "znači kašnjenje".

Njemačke pokrajinske i federalne poljoprivredne agencije sastaju se danas kako bi razmotrili problem suše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije