Privreda

Farmeri u Tuzlanskom kantonu ogorčeni: Čekaju kontrolu i podsticaje

Farmeri u Tuzlanskom kantonu ogorčeni: Čekaju kontrolu i podsticaje
Foto: N.N. | Farmeri u Tuzlanskom kantonu ogorčeni: Čekaju kontrolu i podsticaje

TUZLA - Brojni proizvođači mlijeka u Tuzlanskom kantonu još čekaju isplatu podsticaja iz 2018. godine te su danas zatražili od kantonalnog resornog ministarstva da hitno uputi zahtjev federalnom ministarstvu da inspekcija obavi najavljene kontrole kako bi farmeri dobili novac, ali i da ispravi greške koje čine administrativni radnici u kantonalnom ministarstvu.

Farmeri je trebalo da budu predmet kontrole koja se nije nikada desila i oni sada, kako kažu, ispaštaju. Njima je trebalo biti isplaćeno šest miliona maraka.

"Zamislite da farmeri nisu dobili podsticaje za sedmi mjesec 2018. godine. Sjetva je već završena za 2019.", rekao je Refik Ahmuljić, predsjednik Grupacije proizvođača mlijeka  TK.

Mljekare su najavile zabranu otkupa mlijeka opet zbog administrativnih prepreka jer nisu urađena dijagnostička ispitivanja muznih grla u TK jer resorno kantonalno ministartsvo nije izvršilo raspored terena, tvrde farmeri.

Iz Ministarstva tvrde da oni samo zaprimaju zahtjeve.

"Federalno resorno ministarstvo pregleda i prosljeđuje na isplatu. Ja ne mogu reći kad će biti isplaćeno. Mi smo obradili i proslijedili zahtjeve",  rekao je Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo TK.

Mensur Ahmedović, proizvođač mlijeka, ima 40 muznih grla. Za probleme farmera smatra krivim, kako kaže,  između ostalih i nestručno osoblje koje obrađuje dokumentaciju i tumači pravila kako želi, ne kako treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije