Privreda

Pratite nas na Google news

Februarska plata u FBiH za 2,8 odsto niža od januarske

Februarska plata u FBiH za 2,8 odsto niža od januarske
Foto: Ilustracija | Februarska plata u FBiH za 2,8 odsto niža od januarske
Srna

SARAJEVO - U Federaciji BiH (FBiH) prosječna isplaćena neto plata u februaru iznosila je 951 KM i nominalno je bila niža za 2,4 odsto, a realno za 2,8 odsto nego u prethodnom mjesecu.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna isplaćena neto plata za februar nominalno je viša za 1,8 odsto, a realno za 3,1 odsto, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće smanjenje prosječnih plata u februaru u odnosu na januar zabilježeno je u vađenju ruda i kamena i iznosi šest odsto, zatim u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 4,9 odsto.

U saopštenju se navodi da je smanjenje prosječne plate praćeno istovremenim smanjenjem broja zaposlenih u vađenju ruda i kamena za 0,3 odsto i u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 0,2 odsto.

U isto vrijeme, najveće povećanje prosječnih neto plata zabilježeno je u ostalim uslužnim djelatnostima za 2,8 odsto, te u prevozu i skladištenju za 0,7 odsto.

Povećanje prosječne plate praćeno je istovremenim povećanjem broja zaposlenih u uslužnim djelatnostima za 0,5 odsto, dok je broj zaposlenih u prevozu i skladištenju ostao na istom nivou.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije