Privreda

Fiat Chrysler pregovara o partnerstvu s Peugeotom

Fiat Chrysler pregovara o partnerstvu s Peugeotom
Foto: N.N. | Fiat Chrysler pregovara o partnerstvu s Peugeotom

MILANO - Italijansko-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler potvrdio je danas da je u pregovorima o partnerstvu s francuskim rivalom, kompanijom Peugeot, javlja agencija AP.

Ovo je druga Fiatova ponuda ove godine s ciljem preoblikovanja svjetske automobilske industrije, koja se suočava s ogromnim izazovima u vezi sa zaokretom kompanija ka proizvodnji električnih i autonomnih vozila, napominje američka agencija.

U saopštenju Fiata se navodi da su u toku razgovori koji su "usmjereni na stvaranje jedne od vodećih svjetskih grupacija u sektoru mobilnosti", ali se ne precizira da li je cilj potpuno spajanje ili, kako ocjenjuje AP, "gubitnički savez".

Podrobniji detalji nisu dati.

Iz francuske grupe PSA Peugeot objavljeno je slično saopštenje.

Fiat Chrysler dugo traži partnera s kojim bi podržao investicije u ovoj industriji koja podrazumijeva visoke kapitalne troškove, imajući u vidu prognoze da će neuspjeh u konsolidaciji i prilagođavanju promjenama u ovom sektoru neminovno dovesti do propasti nekih kompanija.

Italijansko-američka kompanija je ranije ove godine bila u pregovorima o spajanju sa drugim francuskim proizvođačem automobila, Renaultom, čime bi nastao treći najveći svjetski proizvođač vozila.

Ti pregovori su, međutim, propali zbog zabrinutosti francuske vlade za funkcionisanje njenog saveza s japanskim partnerom Nissanom, kao i zbog kritika vodećeg sindikata u Renaultu.

Grupa Fiat Chrysler Automobiles nastala je 2014. godine spajanjem italijanskog proizvođača automobila Fiat i američke kompanije Chrysler, koju je italijanski partner vratio sa ivice bankrota, podsjeća AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije