Privreda

Fijat staje na dvije sedmice u Evropi, uključen i Kragujevac

Fijat staje na dvije sedmice u Evropi, uključen i Kragujevac
Foto: N.N. | Fijat staje na dvije sedmice u Evropi, uključen i Kragujevac

Kompanija Fijat-Krajsler Automobili (FCA) obustavlja proizvodnju na dvije nedjelje u većini svojih evropskih fabrika kako bi zaštitila radnike od pandemije virusa korona i prilagodila poslovanje padu tražnje, najavio je danas italijansko-američki proizvođač vozila.

FCA, koji prema procjenama analitičara proizvodi oko 25 odsto svojih vozila u Evropi, naveo je u saopštenju da će obustava rada, koja će trajati do 27. marta, omogućiti kompaniji da "efikasno odgovori na poremećaj tražnje na tržištu obezbjeđujući joj da optimizuje ponudu", izvještava Rojters.

U saopštenju se dodaje da će privremeno biti obustavljena proizvodnja u pogonima FCA u Italiji, i to u Melfiju, Pomiljanu, Kasinu, Mirafjoreu, Gruljaskou i Modeni, kao i u Kragujevcu u Srbiji i mjestu Tihi u Poljskoj.

Italijanski sindikat radnika FIOM ocijenio je odluku Fijat-Krajslera kao "neophodnu".

Odluka Fijata je uslijedila nakon sličnih poteza drugih italijanskih proizvođača automobila i auto-dijelova, jer je epidemija  virusa korona zadala novi udarac evropskoj automobilskoj industriji koja se već od ranije bori sa slabom globalnom tražnjom i strogim novim propisima o zagađenju vazduha.

Prošle nedjelje, proizvođač luksuznih automobila Ferari je objavio da zatvara svoje dvije fabrike do 27. marta, jer trpi akutni nedostatak auto-dijelova. Proizvođač premijum kočnica Brembo, među čijim klijentima je i Maserati, saopštio je da će ove nedjelje privremeno zatvoriti svoja četiri pogona u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije