Privreda

Fiskalni račun - garant odgovorne kupovine

Fiskalni račun - garant odgovorne kupovine
Foto: N.N. | Fiskalni račun - garant odgovorne kupovine

BANJALUKA - Nagradna igra "10 računa izbroji i stan osvoji" u organizaciji Vlade RS, sa pristiglih više od 1,8 miliona koverti, najveća je nagradna igra ikad organizovana u BiH, a njen cilj je bio podizanje svijesti građana o borbi protiv sive ekonomije.

Kako kaže Rade Šegrt, član radne grupe za organizaciju nagradne igre, od posebnog značaja je da i domaće kompanije prepoznaju napore koji se preduzimaju u suzbijanju sive ekonomije te da se iz tog razloga posebno cijeni podrška domaćih firmi.

"Fiskalni račun je više od običnog papira, on je garant odgovorne kupovine i potvrda poštivanja kupoprodajnog odnosa. Mi smo među prvim kompanijama u RS koje su ušle u sistem fiskalizacije. Iza ovog naizgled običnog bijelog parčeta papira stojimo svojim kredibilitetom i imenom, zbog čega smo postali nosioci jedne od najvrednijih nezvaničnih nagrada, a to je povjerenje velikog broja dugogodišnjih kupaca", ističu u u kompaniji "Elnos BL", koja je podržala projekat Vlade RS u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Kako kaže Bratislav Blagojević, član Uprave za finansije i kontroling "Elnos grupe", preduzeća u RS fiskalizaciju treba da promovišu kao legitiman vid obračuna sa nelojalnom konkurencijom, jer je to podrška izgradnji sopstvene kuće u kojoj žive i rade. Zdrava konkurencija je jedan od osnovnih postulata svake produktivne tržišne ekonomije.

Prema njegovim riječima, konkurencija koja nije tržišna i koja svoje principe gradi "hodanjem po ivici" nije dugoročno održiva, umanjuje mogućnost razvoja i investiranja.

"Finansijski indikatori iz godine u godinu ukazuju na to da je proces fiskalizacije u Srpskoj do sada dao dobre rezultate, što je svakako dobra informacija u svjetlu realizacije stvaranja boljih rezultata privrede u cijeloj zemlji", rekao je Blagojević.

"Elnos grupa" je internacionalni koncern za elektroenergetiku sa više od 70 godina tradicije koja je do sada realizovala više od 60 uspješnih projekata u Skandinaviji.

"Elnos BL", kao članica grupe, godinama unazad između ostalog uspješno čuva lidersku poziciju u prodaji elektromaterijala i elektroenergetske opreme na domaćem tržištu, a i regionalni je lider u inženjerskim djelatnostima izgradnje elektroenergetskih objekata. Sa više od 8.000 artikala vodećih domaćih i stranih proizvođača, kotira kao jedan od najsnabdjevenijih specijalizovanih trgovinskih lanaca u oblasti energetike u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije