Privreda

Fon der Lejen: 300 miljardi evra za prekid zavisnosti od Rusije

Fon der Lejen: 300 miljardi evra za prekid zavisnosti od Rusije
Foto: Print Screen/Twitter | Fon der Lejen: 300 miljardi evra za prekid zavisnosti od Rusije
Tanjug

​BRISEL - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen predstavila je plan vrijedan 300 milijardi evra, kojim bi EU trebalo brže da prekine zavisnost od ruskikih foslilnih goriva, ukljucujući naftu i gas.

Fon der Lejen je u vanrednom obraćanju u Briselu poručila da se plan zasniva na investicijama koje će smanjiti potrošnju energije, uvesti više "pouzdanih dobavljača" energenata i ubrzati rad na obnovljivim izvorima energije.

"Danas podižemo naše anbicije u cilju da osiguramo nezavisnost od ruskih foslilnih goriva što je prije moguće. Ovo će biti ubrzanje već postojeće Zelene agende EU", poručila je Lejen.

Ona je najvila povećanje ciljane EU energetske efikasnosti za 2030. godinu, sa 9 na 13 procenata, dok bi istovremeno ciljani udio obnovljive energije, umjesto 40 procenata, do 2030. godine bio 45 procenata.

Predsjednica Evropske komisije najavila je ubzanje porcedura za izgradnju obnovljivih izvora energije u Evropi, ali i obavezu izgradnje solarnih panela na krovovima komercijalnih i javnih zgrada od 2025. godine, što će za nove stambene zgrade važiti od 2029. godine.

Ona je najavila i platformu po kojoj će 27 članica EU zajedno nabavljati energente na svjetskim tržistima.

"Sve ovo će zahtjevati masivne investicije. Mobilisaćemo do 300 miljardi evra od čega će 75 milijardi biti grantovi, a 225 miljarde zajmovi. Oko 10 miljardi evra od ove sume biće upotrebljeno za izgradnju veza između gasa i tečnog gasa kako niko ne bi ostao bez grijanja. Još 2 miljarde biće upotrebeljene za naftnu infrastrukturu kako bismo zaustavili uvoz ruske nafte. Sve ostalo, čak 95 procenata ukupnih sredstava, ići će na ubrzanje tranzicije ka čistim izvorima energije", najavila je Lejen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije