Privreda

Fond PIO: Uplaćena sredstva za socijalno zbrinjavanje radnika

Fond PIO: Uplaćena sredstva za socijalno zbrinjavanje radnika
Foto: Dražan Pozderović | Fond PIO: Uplaćena sredstva za socijalno zbrinjavanje radnika

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske saopšteno je da je uplaćeno 423.976 KM iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika za 2023. godinu, na osnovu odluke Vlade Srpske.

Fondu PIO doznačeno je 415.080 KM, od čega je 131.893 KM namijenjeno za djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 45 radnika Centra za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite iz Banjaluke.

Iznos od 129.906 KM predviđen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 30 radnika dva preduzeća, i to Radio-televizije Istočno Sarajevo iz Istočnog Sarajeva i Zemljoradničke zadruge "Pelagićevo" iz Pelagićeva.

Za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 17 radnika iz 14 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO otvoren do 31. decembra prošle godine, koji ovom uplatom stiču uslove za starosnu penziju, predviđeno je 153.280 KM.

Preostali iznos od 8.896 KM namijenjen je Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za 27 radnika Јavne zdravstvene ustanove "Apoteka" iz Bileće i "Nove tvornice prečistača" iz Rogatice.

Radnici kojima su uplaćena sredstva i ispunjavaju uslove za penziju mogu odmah da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju u nadležnoj poslovnici Fonda PIO Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je 18. januara odluku o odobravanju 423.976 KM za socijalno zbrinjavanje 119 radnika iz 19 preduzeća koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije