Privreda

Ford planira pohod na evropsko tržište, ulaže milijardu dolara

Ford planira pohod na evropsko tržište, ulaže milijardu dolara
Foto: Tanjug/AP | Ford planira pohod na evropsko tržište, ulaže milijardu dolara
Tanjug

Ford planira pohod na evropsko tržište električnih automobila u okviru kojeg najavljuje veliko ulaganje u modernizaciju svoje fabrike u Njemačkoj.

Ford će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje fabrike u Kelnu i napraviće od nje bazu za proizvodnju automobila s nultom emisijom gasova, koristeći kao okosnicu Folksvagenov mehanički okvir, izjavio je danas predsjednik Forda Evropa Stjuart Rouli na konferencije za novinare, prenosi agencija AP.

Dodao je da će Fordova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila.

Novi električni automobil američkog proizvođača trebalo bi da izađe na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao da uslijedi još jedan.

Kompanija je saopštila da su komercijalna vozila ključ rasta i profitabilnosti u Evropi, i da će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu s Folksvagenom i Fordovim zajedničkim preduzećem Otosan u Turskoj.

Sporazum omogućava Fordu da koristi VW-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju električnih vozila, budući da se auto-industrija okreće proizvodnji četvorotočkaša s nultom emisijom gasova.

Iz Forda su istakli da je odluka o investiciji u fabriku u Kelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, donesena pošto se njeno evropsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Investicija, koja treba da bude realizovana do 2025. godine, predstavlja jedan od Fordovih najznačajnijih poteza u posljednjih dvije-tri decenije i "podvlači našu privrženost Evropi i modernoj budućnosti", rekao je Rouli.

Ovo ulaganje je, inače, dio Fordovih planiranih rashoda od najmanje 22 milijarde dolara predviđenih strategijom od 2016. do 2025. godine o prozivodnji elektrčnih vozila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije