Privreda

Francuska vlada nudi 35 milijardi evra otpisa duga željeznici

Francuska vlada nudi 35 milijardi evra otpisa duga željeznici
Foto: Ilustracija | Francuska vlada nudi 35 milijardi evra otpisa duga željeznici

PARIZ - Francuski premijer Eduar Filip rekao je danas sindikatima da će vlada otpisati nacionalnoj željezničkoj kompaniji SNCF 35 milijardi evra duga od ukupnog iznosa od 47 milijardi, saopšteno je iz sindikata Unsa poslije sastanka sa premijerom.

Otpis duga će se dogoditi u dvije faze, pri čemu će država 2020. godine sprovesti otpust 25 milijardi evra duga, a preostalih 10 milijardi evra 2022. godine, izjavio je lider tog sindikata Rože Dilnseže, a prenosi agencija Rojters.

Ta vijest dolazi samo nekoliko sati uoči zvaničnog saopštenja premijera o tom pitanju, koje je jedno od ključnih zahtijeva sindikata uključenih u dvomesečni štrajk pokrenut zbog planova reorganizacije te železničke kompanije.

Francuski predsjednik Emanuel Makron planira da izvrši reformu francuskih željeznica i oduzme zaposlenima beneficije, kako bi francusko tržište postalo kompetentnije na evropskom tržištu, zbog čega su francuski željezničari još početkom aprila ustali, usprotivivši se ukidanju specijalnog statusa koji su decenijama uživali, a koji im garantuje doživotno zaposlenje i druge povlastice, čime je održana slika o francuskoj željeznici kao bitnom stubu infrastrukture i javnih službi te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije