Privreda

Francuski parfemi uzdaju se u pregovore Si - Makron

Francuski parfemi uzdaju se u pregovore Si - Makron
Foto: Pixabay | Francuski parfemi uzdaju se u pregovore Si - Makron

PARIZ - Francuski vodeći kozmetički sektor računa na pregovore između predsjednika Kine Si Đinpinga i predsjednika Francuske Emanuela Makrona sljedeće nedjelje da bi se smanjio uticaj strogih novih kineskih uvoznih pravila na francuske kompanije koji zahtjevaju djeljenje formula i proizvodnog znanja.

Prva posjeta predsjednika Sija Evropi u posljednjih pet godina organizovana je u pozadini napetih trgovinskih odnosa, pri čemu Evropska unija prijeti carinama kineskoj industriji električnih vozila i zelene energije, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Ali napredak ka postizanju sporazuma između Francuske i Kine o regulaciji kozmetike, uključujući ruževe i parfeme, mogao bi biti svjetla tačka u razgovorima u Parizu sljedeće nedjelje. 

Makronova kancelarija je saopštila uoči sastanka da će kozmetika biti tema od "velike pažnje" i da će nastojati da pronađe rješenje koje će štititi interese francuskih kompanija.

Francuska je vodeći svjetski izvoznik kozmetike, koja je prošle godine isporučila u Kinu šminku i proizvode za njegu kože u vrijednosti od skoro dvije milijarde evra. 

Nova kineska bezbjednosna pravila stupaju na snagu sljedeće godine.  

Prema planu predloženom u razgovorima između dvije strane prošle godine, francuske vlasti bi preuzele odgovornost da osiguraju bezbjednost pojedinih izvoznih proizvoda bez potrebe za kineskim inspekcijama.Francuska bi Kini odobrila slične mjere, ali se ne zna koje oblasti bi one pokrivale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije