Privreda

Francuz skinuo Bezosa sa trona i vratio se na vrh liste najbogatijih

Francuz skinuo Bezosa sa trona i vratio se na vrh liste najbogatijih
Foto: Screenshot / Youtube | Francuz skinuo Bezosa sa trona i vratio se na vrh liste najbogatijih

Džef Bezos više nije najbogatija osoba na svijetu.

Nakon prijavljivanja poslovnih rezultata u drugom kvartalu, akcije "Amazona" pale su za 7,6 odsto, pa je Bezos kao najveći akcionar najviše i izgubio – 13,9 milijardi dolara. Sada se na tron najbogatijih ponovo popeo francuski tajkun Bernar Arno.

Uprkos tome što su i akcije Arnoovog konglomerata LVMH pale za 1,4 odsto, najbogatiji Evropljanin siromašniji je za "samo" 2,9 milijardi dolara, pa je ovu nedjelju zatvorio sa procijenjenih 192,9 milijardi dolara ličnog bogatstva, prenosi RTS pisanje Forbsa.

Arno i Bezos su se u maju i junu smjenjivali na prvom mjestu, ali je osnivač "Amazona“ posljednjih 50 dana sjedio na tronu.

Francuz je tokom prošle pandemijske godine uvećao svoje bogatstvo za više od 100 milijardi dolara, ali njegov konglomerat ove godine, posebno od početka ljeta, stagnira sa poslovnim rezultatima.

Arno posjeduje 47 odsto akcija kompanije koja pod jednim krovom okuplja brendove poput "Luj Viton", "Moët & Chandon", "Kristijan Dior“, "Tiffany & Co".

Iako su akcije "Amazona“ izgubile na vrednosti, kompanija nije zabilježila loše rezultate. Samo ne onoliko dobre koliko su se akcionari nadali.

Američki džin prijavio je 113 milijardi prihoda, što je povećanje od 27 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kao i 7,8 milijardi čistog profita.

Međutim, "Amazon“ predviđa da će prihodi u trećem kvartalu biti između 106 i 112 milijardi, što je ispod ranijih očekivanja od 119 milijardi dolara.

Pad "Amazonovih“ akcija takođe je uticao na bogastvo Bezosove bivše supruge Mekenzi Skot, koja je nakon razvoda dobila udio u kompaniji. Izgubila je 4,6 milijardi, pa se sada njeno lično bogatstvo procjenjuje na 56 milijardi dolara.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije