Privreda

Francuzi manje piju vino

Francuzi manje piju vino
Foto: Unsplash | Francuzi manje piju vino
Tanjug

PARIZ - U Francuskoj bezalkoholna pića nisu popularna kao na drugim mjestima, a iako je ova zemlja tokom 2021. bila drugi najveći potrošač vina, primjetno je da se stavovi Francuza mijenjaju i da je njegova potrošnja značajno opala u proteklim decenijama, prenosi Rojters.

Francuzi mozda sporije prelaze na bezalkoholna pića, ali je njihova potrošnja vina pala sa rekordnih vrijednosti u 20. vijeku, od 20 litara alkoholnih pića prodatih po stanovniku 1961. ,na 5,6 litara 2020. godine, prema OFDT francuskoj neprofitnoj organizaciji koja objavljuje podatke o drogama i zavisnosti od droga, navodi britanska agencija.

Kada je zbog pandemije kovid-19 tokom 2020. godine bilo proglašeno zatvaranje Ogist Labord je odlučio da odustane od vina, ali se u Parizu mučio da pronađe njegovu alternativu bez alkohola, navodi britanska agencija.

Dve godine kasnije, Labord je otvorio, kako kaže, prvu prodavnicu bezalkoholnog vina u zemlji koja je širom svijeta poznata po svojim crvenim vinima iz Bordoa i bijelim iz Burgundije.

"Imamo veoma jaku potražnju, već dobijamo prijedloge da otvorimo slične prodavnice na drugim mjestima u Francuskoj", rekao je Labord.

Francuska je drugi je najveći potrošač vina, ispred nje su samo SAD, prema podacima Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu iz 2021. godine.

Dok su bezalkoholna pića stekla popularnost na drugim mjestima, u Francuskoj to nije bio slučaj, pa je tako njihova potrošnja ovoj zemlji porasla za 4 odsto u 2021. godini, u poređenju sa rastom od 24 odsto širom svijeta, prema podacima Organizacije za međunarodna istraživanja vina i žestokih pića (IWSR).

Ali čak i u Francuskoj se stavovi mijenjaju, kako kampanje podizanja svijesti o alkoholu naglašavaju rizike koje on ima po zdravlje, a istraživavači sa kojima je Rojters razgovarao potvrđuju da je sve veće interesovanje za bezalkoholna i pića sa manjim procentom alkohola.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije