Privreda

Fratello Trade prvi ide u IPO

BANJALUKA - Banjalučko preduzeće "Fratello Trade" će na predstojećoj međunarodnoj konferenciji Banjalučke berze na Jahorini biti predstavljeno kao prva privatna firma koja je izašla na berzu u BiH.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, izjavio je juče da se "Fratello Trade" odlučio da kapital prikupi putem javne ponude (IPO) na Banjalučkoj berzi, ocjenjujući to veoma važnim događajem za berzu čija je uloga povećanje mogućnosti za prikupljanje dodatnog kapitala.

Božić je napomenuo da su preduzeća do sada uglavnom koristila bankarske kredite za finansiranje razvoja, što donosi značajna ograničenja kada je u pitanju razvoj.

"To pokazuje da je tržište kapitala na početku jedne nove faze koja će ga odvojiti od privatizacije i uvesti u sferu novih emisija, novog kapitala i u razvojnu fazu", naglasio je Božić.

On je ocijenio da je to značajan događaj, ističući da se to još nije desilo u Srbiji i Makedoniji, koje su s tržištem kapitala počele znatno ranije od BiH.

Božić je naglasio da će "Fratello Trade", koje je do sada poslovalo kao zatvoreno društvo i imalo jednog ili nekoliko vlasnika, nakon izlaska na berzu ponuditi svim zainteresovanima da upišu akcije u tom preduzeću i po tom osnovu prikupi dodatni kapital.   

On je najavio da će Banjalučka berza od 14. do 16. maja organizovati Treću međunarodnu konferenciju u hotelu "Bistrica" na Jahorini, pod nazivom "Prikupljanje kapitala na berzi", na kojoj se očekuje oko 350 učesnika. Među njima su menadžeri iz svih većih akcionarskih društava u RS, direktori i brokeri brokerskih kuća u BiH, direktori i investicioni menadžeri društava za upravljanje investicionim fondovima, predstavnici relevantnih institucija iz RS i institucionalnih investitora iz regiona.

Konferencija će se sastojati iz dva panela - o emisiji akcija i dužničkim instrumentima na Banjalučkoj berzi. Raspravljaće se, takođe, o izmjenama zakonskih propisa i o svim projektima čiji je cilj da se popravi stanje na tržištu kapitala.

Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, kazao je da će se na konferenciji održati okrugli sto na temu reforme penzijskog sistema u RS, te da će prvi put biti predstavljena radna verzija zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima, kao i zakon o privrednim društvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije